En våg av lättnad sköljer över marknaden efter en oväntat låg inflation i USA. Terminshandeln på New York-börsen lyfter och i Stockholm är OMXS-index upp 2,9 procent vid 15-tiden samtidigt som den amerikanska dollarn tappar mark.
Dagens besked att konsumentpriserna steg med 0,1 procent i november jämfört med oktober, var välkommet från marknadshåll och kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på en prisökning på 0,3 procent, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.
En överraskning
Inflationen i november, det vill säga prisutvecklingen i årstakt, sjönk därmed till 7,1 procent. Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 7,3 procent och 7,7 procent i oktober.
– Det var en överraskning på nedsidan och ännu en i raden. Det var överraskningar avseende både varor och tjänster även om det finns viss del som inte kommer att bidra lika mycket framöver, bland annat priser på begagnade bilar och det är osäkert hur länge den nedgången kommer att fortsätta, säger Kopelman.
TT: Hur trygg är du i att inflationstoppen nu är nådd?
– Jag tror nog att vi sett toppen. När det gäller total inflation passerade vi toppen redan i somras men att vi nu även passerat den avseende kärninflationen.
– Sedan kan man säga att när det gäller det underliggande pristrycket kan vi få obehagliga överraskningar på vägen.
Minska trycket
Siffrorna bedöms nu minska trycket på USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) att höja räntan framöver. Nästa räntebesked väntas på onsdag och där väntas en höjning med 50 punkter (0,50 procentenheter) efter fyra höjningar i rad med 75 punkter var.
– Nu är det väl skrivet i sten att det blir 50 punkter men jag tror inte att dom med bakgrund av den här siffran kommer att gå lägre än så. Det är snarare en fråga om hur många fler höjningar det blir när vi blickar in i 2023, säger Kopelman.
– Om den här trenden håller i sig så kanske dom inte kommer att leverera på de prognoserna som de nu kommer att lägga.
För den amerikanska aktiemarknaden på Wall Street är ett lägre räntetryck ett glädjebesked. Det fråntar dock inte det faktum att amerikansk ekonomi har fortsatta utmaningar, bland annat på arbetsmarknaden.
– Det är ett ganska osäkert läge. Långsammare prishöjningar gör att hushållens realinkomstutveckling ser lite bättre ut men samtidigt börjar Feds räntehöjningar att bita på räntekänsliga delar av ekonomin. Det är många storföretag som börjat att varsla personal, påpekar Kopelman.