Oväntat lyft för Ukrainas BNP

Det krigshärjade landet Ukrainas bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 2,4 procent under årets första kvartal jämfört med kvartalet före, enligt landets statliga statistikbyrå. Ökningen var oväntad.

Ukrainas centralbank (bilden) ser tecken på att inflationen i landet i skuggan av det ryska anfallskriget börjar dämpas. Arkivbild

Ukrainas centralbank (bilden) ser tecken på att inflationen i landet i skuggan av det ryska anfallskriget börjar dämpas. Arkivbild

Foto: Joakim Goksör / TT

Ekonomi2023-06-09 12:49

Analytiker hade räknat med en nedgång för landets BNP på 4,7 procent.

I årstakt föll Ukrainas BNP med 10,5 procent under första kvartalet. Även det var en bättre siffra än väntat. Analytikernas snittprognos låg på minus 13,7 procent.

Den ukrainska ekonomin befinner sig sedan Rysslands anfallskrig mot landet inleddes i februari 2022 i ett undantagstillstånd och jämförelser historiskt och prognoser är svåra att göra på ett träffsäkert sätt.

För att täcka budgetunderskott i krigets skugga tar landet emot stödlån från utlandet, som under perioden januari-maj i år har summerats till 19,8 miljarder dollar, enligt Ukrainas finansdepartement.

IMF har inför utbetalningen av nya stödlån uppdaterat sin prognos för Ukrainas ekonomi, som nu uppges peka mot en tillväxt på 1-3 procent i år – men det är jämfört med utvecklingen under 2022, året som präglades av att Vladimir Putins Ryssland inledde sin fullskaliga attack mot landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!