Amerikanska marknadsräntor stiger efter aprilsiffrorna. Och den uppgång som sågs komma i terminshandeln inför fredagens börshandel på Wall Street sjunker tillbaka något.
Statistiken från USA:s arbetsmarknadsdepartement visar att det skapades 253 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn i USA i april. Arbetslösheten sjönk tillbaka ned till det historiska bottenmärket 3,4 procent.
Siffrorna målar upp en bild av en starkare arbetsmarknad än väntat, vilket kan innebära att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) fortsätter att strama åt med räntehöjningar. Snittprognosen bland analytiker låg på en arbetslöshet på 3,6 procent och 185 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn i USA i april, enligt en sammanställning gjord av Bloomberg.
Lite dystrare
Men bilden av arbetsmarknaden blir lite dystrare – vilket alltså minskar risken för nya räntehöjningar – om man tittar närmare på detaljerna i rapporten. Den tidigare redovisade marssiffran revideras nämligen ned rejält – från 236 000 ned till 165 000 nya jobb. Februarisiffran sänks också.
Sammanlagt handlar det om 149 000 jobb i USA i februari och mars som vid den senaste genomräkningen visade sig vara luft.
Fast snittlönen per timme ökade med 0,5 procent, vilket också antyder en stark arbetsmarknad. Snittprognosen där låg på löneökningar på 0,3 procent.
Det är inte heller alla delar av arbetsmarknaden som är stark. Aprilsiffrorna visar hur företag inom tjänstesektorn, sjukvård, underhållning och besöksnäring rekryterade ny personal under månaden, medan bemanningsföretag drog ned.
Högsta styrräntan på 16 år
Jobbsiffrorna för april kommer sedan Fed tidigare i veckan beslutat om den tionde räntehöjningen i rad, upp med 25 punkter (0,25 procentenheter) till spannet 5,00–5,25 procent. Det är den högsta styrräntan i USA på 16 år.
I samband med räntebeskedet drog Fed upp en prognos där arbetslösheten vid utgången av 2023 skulle ha stigit till omkring 4,5 procent.
De ovanligt snabba räntehöjningarna sedan våren 2022 har tryckt upp ränteläget för hushåll och företag i USA, vars köpkraft samtidigt har gröpts ur av den ovanligt höga inflationen.
Det har i inflations- och räntechocken spår också skapats en våg av finansiella problem i regionala banker i USA, där flera banker har räddats undan kollaps med hjälp av myndigheter och storbanker. Oron för att denna bankproblematik ska sprida sig har sedan i mars legat som en våt filt över marknaden – inte minst över aktier i bank- och fastighetssektorn.