– Paket kan alltid bli bättre, men vi är förhållandevis nöjda. Och det gäller framför allt helheten, att ihop med en frivillighet är det här en bra lösning, säger Per Norlander, förhandlingsansvarig för den fackliga organisationen Sveriges Ingenjörer.
Det svåra återstår fortfarande, att se vilka personer det handlar om.
– Det är inte helt enkelt att göra klart vilka man riktar sig till. Det där ligger nu framför oss de kommande veckorna att identifiera vilka som ska känna sig kallade om man uttrycker sig så, säger Per Norlander.
Nio miljarder
I höstas flaggade Ericssonchefen Börje Ekholm för att bolaget skulle dra ner på kostnaderna, inklusive personal, för att komma till rätta med den sviktande lönsamheten. Totalt ska nio miljarder kronor sparas in i hela koncernen.
Nu är förhandlingarna med facken klara i Sverige, meddelar Karin Ronander på Ericssons pressavdelning.
Det bygger enligt henne på frivillighet – ett ekonomiskt stödpaket där den som jobbat längst och har högre ålder får mer. Ronander vill inte gå in på detaljer om hur mycket pengar som Ericsson är beredd att betala för att förmå de anställda att nappa.
"Inte spekulera"
Inte heller Per Norlander vill i nuläget berätta hur det ekonomiska stödpaketet ser ut.
Vad som händer om inte tillräckligt många antar erbjudandet, vill inte bolaget gå in på nu.
– Det vill jag inte spekulera i, säger Karin Ronander.
Det har inte Per Norlander heller något bra svar på. Han ser framför sig att det då övergår i någon slags kontinuerlig process, på liknande sätt som företaget jobbat efter tidigare.
Besparingarna i Sverige sker brett över alla enheter, från ingenjörer till administrativ personal med mera. Ovanpå detta gör sig Ericsson av med en mängd konsulter.