Påsken spökar för Skistar

Skidanläggningsföretaget Skistar har ett sämre bokningsläge inför resten av vintersäsongen. Enligt vd Stefan Sjöstrand är det påsken som spökar.
–Det är ett nytt konsumentbeteende med kortare framförhållning, säger han.

Skistar-flaggor i Sälen. Arkivbild.

Skistar-flaggor i Sälen. Arkivbild.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ekonomi2022-12-19 07:19

Jämfört med samma tidpunkt under fjolåret är bokningsläget 13 procent sämre, enligt kvartalsrapporten. Men jämfört med perioden före pandemin är motsvarande siffra minus tre procent, enligt Stefan Sjöstrand, och det är den perioden han vill jämföra med.

– Bokningsläget är bättre både för jul- och nyårshelgerna och sportloven, säger han.

Det är påsken som än så länge är sämre på förhand, vilket han tror hänger ihop med att folk bokar senare.

På börsen blev det en negativ reaktion, aktien faller nio procent i öppningen.

Höjda priser

I inflationstider har även Skistar höjt sina priser, men mindre än det allmänna prisläget. Under det senaste året har boendet, liftkorten och skidhyra lyft med 3–4 procent, i snitt, enligt Stefan Sjöstrand.

Nyligen, i samband med bolagets årsstämma, uppmärksammades att styrelseledamöterna, med förre S-ministern Anders Sundström som ordförande, fick sina arvoden höjda med cirka 17 procent. Detta trots höjda röster från vissa håll om nödvändigheten av återhållsamhet av direktörerna när löntagarna inför lönerörelsen fått inpräntat att det inte kan bli tal om någon lönekompensation i nivå med inflationen på runt tio procent.

Sämre än vd-kollegorna

I årsredovisningen framgår också att vd Stefan Sjöstrand under det gångna verksamhetsåret fick sin fasta lön höjd med cirka 700 000 till 5,5 miljoner kronor.

– Det är styrelsen som sätter min lön, säger Stefan Sjöstrand.

Höjningen på 14,5 procent kommenterar han med att han tjänar sämre än sina vd-kollegor i bolag av samma storlek.

– Det visar sig att min lön ligger i den nedersta kvartilen för vad man bör ha som vd i ett bolag i midcap (mellanstort börsbolag), säger Sjöstrand.

En högre fast lön hänger också ihop med att hans bonusvillkor har försämrats, enligt Sjöstrand. Fast enligt årsredovisningen fick han bonus på 3,2 miljoner kronor för det gångna verksamhetsåret, jämfört med ingen alls året före. Och enligt årsredovisningen har bonusvillkoren snarare förbättrats där taket höjts.

Som vanligt blev det en storförlust för det brutna räkenskapsårets första kvartal, september–november, då det är lågsäsong, minus 475 miljoner kronor före skatt, jämfört med förlusten 347 miljoner kronor samma period i fjol. Intäkterna steg dock, från 155 miljoner till 177 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!