Pausat skuldtak nu godkÀnt av USA:s senat

USA:s senat har godkĂ€nt förslaget om att tillfĂ€lligt ta bort taket för USA:s skuldberg. –En stor seger för USA:s folk, sĂ€ger president Joe Biden.

USA:s kongress har fattat beslut om skuldtaket.

USA:s kongress har fattat beslut om skuldtaket.

Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Ekonomi2023-06-02 04:56

I och med att nu Àven överhuset i USA:s kongress godkÀnt förlaget om att ta bort skuldtaket, tillfÀlligt till Är 2025, hoppas bÄde republikaner och demokrater att en ekonomisk hÀrdsmÀlta i landet och pÄ vÀrldens marknader undvikits.

Lagförslaget hamnade pÄ senatens bord sedan representanthuset i onsdags gav sitt ja. Det förhandlades i förra veckan fram av presidenten, demokraten Joe Biden, och den republikanske frontmannen Kevin McCarthy.

"Ingen kan fÄ allt"

Biden var förstÄs nöjd med senatens beslut sent pÄ torsdagen lokal tid och kommenterade pÄ Twitter.

"Ingen kan fÄ allt man vill ha i en förhandling, men mÀrk vÀl, den hÀr överenskommelsen Àr en stor seger för vÄr ekonomi och USA:s folk", skriver presidenten.

Han tillade att han ska skriva under lagen "sÄ snart som möjligt" och att han ska hÄlla ett tal till nationen pÄ fredagen.

Och det Àr brÄttom. USA:s finansminister Janet Yellen uppgav i förra veckan att förhandlarna hade fram till den 5 juni pÄ sig innan staten inte lÀngre har medel för att betala sina rÀkningar.

FÄ Àr helt nöjda

FĂ„ Ă€r helt nöjda med uppgörelsen, men mĂ„nga ledamöter anser att kompromissen Ă€r bĂ€ttre Ă€n alternativet – att USA hamnar i svĂ„r finansiell turbulens, vilket skulle fĂ„ effekter för hela vĂ€rldsekonomin.

I representanthuset röstade 314 för lagförslaget och 117 röstade emot. Av de som röstade emot var 71 republikaner och 46 demokrater.

I senaten röstades förslaget igenom med siffrorna 63–36.

Överenskommelsen som Ă€ven rymmer begrĂ€nsningar i statens utgifter, innebĂ€r att den grĂ€ns för USA:s statsskuld som politikerna satt upp inte ska gĂ€lla under en övergĂ„ngsperiod. Skuldtaket har senast satts till 31 400 miljarder dollar – motsvarande över 40 000 kronor för varje mĂ€nniska pĂ„ jorden.

Men enligt den nya uppgörelsen Äterkommer skuldtaket först i januari 2025, alltsÄ efter nÀsta Ärs presidentval. Under tiden kommer USA att fortsÀtta lÄna pengar till statsbudgeten, vilket innebÀr att förhandlingarna i det splittrade Washington dÄ befaras bli Ànnu svÄrare.

Fakta: USA-skulden slog i taket i vintras

Formellt slog USA i skuldtaket – pĂ„ 31,4 biljoner dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte lĂ€ngre gĂ„r att hantera betalningarna pĂ„ detta sĂ€tt.

Följdeffekterna om USA fĂ„r svĂ„rt att betala skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska Ă„tgĂ€rder. De flesta rĂ€knar med att USA skulle anstrĂ€nga sig till det yttersta för att fortsĂ€tta sköta sina rĂ€ntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof pĂ„ den globala finansmarknaden.

Åtstramningen som mĂ„ste till utan nya lĂ„n skulle dĂ€rför slĂ„ stenhĂ„rt mot pensionĂ€rer och andra mottagare inom USA:s socialförsĂ€kringssystem och Ă€ven innebĂ€ra instĂ€llda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i vĂ€rldens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer.

KĂ€llor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!