Peab tecknar kreditavtal på 7,4 miljarder

Byggkoncernen Peab – i stormens öga i tvärniten för bostadsbyggande i räntechocken – stärker finanserna med två nya kreditavtal på sammanlagt 7,4 miljarder kronor. De fyra svenska storbankerna finns med i transaktionen.

Peab fyller på kassan med nya krediter för 7,4 miljarder. Arkivbild

Peab fyller på kassan med nya krediter för 7,4 miljarder. Arkivbild

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi2023-06-15 12:44

Merparten handlar om en treårig kredit på 7 miljarder, medan Peab samtidigt ingår avtal om en separat kredit på 400 miljoner kronor på 18 månader, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fyra storbanker deltar i transaktionen kring den stora krediten: Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken. Den kortare krediten står Nordea för på egen hand.

Kreditavtalen innehåller en möjlighet till förlängning med ett år vardera.

Syftet är att ersätta befintliga krediter och komplettera Peabs finansiering på kapitalmarknaden och andra typer av rörelsefinansiering eller projektrelaterade krediter.

Några räntenivåer anges inte i pressmeddelandet.

"Det är glädjande med dessa kreditavtal som bidrar till att upprätthålla vår stabila finansiella plattform för de närmaste åren och hjälper oss att arbeta vidare i enlighet med vårt lokala samhällsbyggande i Norden", säger Peabs vd Jesper Göransson i en kommentar i pressmeddelandet.

Peab-aktien backar med 1,5 procent efter beskedet och har därmed tappat drygt en femtedel av sitt värde sedan årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!