– Arbetsförmedlingen behöver jobba närmare det lokala näringslivet, säger han till TT.
På onsdagen stod det klart att Maria Mindhammar tar över som generaldirektör på Migrationsverket efter Mikael Ribbenvik. Det innebär att hon lämnar motsvarande tjänst på Arbetsförmedlingen och nu börjar processen med att hitta hennes ersättare.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson har länge talat om vikten av att reformera Arbetsförmedlingen för att myndigheten ska bli mer effektiv.
– Det kommer att krävas starka ledaregenskaper och en förmåga att fortsätta det betydande förändringsarbete som vi har påbörjat på myndigheten, med effektivisering i fokus, säger han.
Styrelsen ommöblerad
Pehrson nämner bland annat subventionerade anställningar, praktik, arbetsmarknadsutbildningar samt yrkeshögskola.
Förra året betalade Arbetsförmedlingen 2,6 miljarder privata matchningsaktörer, men uppemot 500 miljoner kronor kan vara pengar som inte borde betalats ut, enligt en rapport från Arbetsförmedlingens egen internrevision, rapporterar Dagens industri.
Regeringen gör också om i toppskiktet på myndigheten. Anders Ferbe, med bakgrund som ordförande på IF Metall, får mot sin vilja lämna ordföranderollen i styrelsen efter tre år. Något han själv anser är en politisk avsättning.
Lokalt näringsliv
Urban Hansson Brusewitz, tidigare generaldirektör på Konjunkturinstitutet, tar över tjänsten och ackompanjeras i styrelsen av bland andra Helena Dyrssén, som tidigare varit liberal politiker och överdirektör på Skatteverket.
– Vi ställer stora krav på myndigheter, och ibland byter man ut positionerna för att få en verksamhet att fungera i en ny verklighet, säger Pehrson
En annan nyhet inför hösten är att Företagarnas avgående vd Günther Mårder tar plats i Arbetsförmedlingens styrelse.
– Han har en bakgrund där företagens villkor står i fokus. Han vet vilken enorm kompetensbrist många små- och medelstora företag står inför, och kan därmed hjälpa Arbetsförmedlingen att jobba närmare det lokala näringslivet, säger Pehrson.