I höstbudgeten lägger regeringen fram förslag på åtgärder riktade till äldre. Reglerna för att få sjukersättning, tidigare kallat förtidspension, mjukas upp för dem över 60 år och taket för bostadstillägget höjs från dagens 7 000 till 7 500 kronor.
Förslagen välkomnas av pensionärsorganisationerna PRO och SPF Seniorerna.
– Det är naturligtvis bra och då också kopplat till förslaget om skattesänkningar för dem med sjuk- och aktivitetsersättningar, säger Jan Andersson, vice ordförande för PRO.
– Vi har haft ett system där dessa människor dels fått betala en högre skatt, dels haft svårt att få ersättning och därför behövt ta ut en förtida pension som inneburit att de fått en låg pension under hela livet.
Pensioner på agendan
Förbättringarna av bostadstillägget är helt nödvändiga, anser Eva Eriksson, förbundsordförande på SPF Seniorerna.
– Hyrorna ökar ständigt och många äldre möts av dramatiskt höga hyror när de flyttar till nyproducerade lägenheter. För att äldre ska kunna flytta utan att bli barskrapade är det här nödvändigt, säger hon.
Eva Eriksson tycker också att det är positivt att pensionsfrågan hålls på agendan genom förslagen. Men både PRO och SPF Seniorerna vill se mer långsiktiga lösningar för att höja pensionerna.
– Vi väntar fortfarande på det viktigaste förslaget och det är höjningar av den allmänna pensionen, säger Jan Andersson, som vill se högre inbetalningar till det allmänna pensionssystemet.
Kräver översyn
Det har gjorts flera satsningar på senare år bland annat för att minska skillnaderna i beskattningen av pensioner kontra lön. Och ett pensionstillägg har införts för dem med låga pensioner men ett långt arbetsliv bakom sig.
Flera positiva förändringar för dem med låga pensioner, men på sikt behövs strukturella förändringar, anser även Eva Eriksson.
– Det finns brister i systemet när man ständigt år efter år måste lappa och laga. Man måste se över hela systemet, säger Eva Eriksson.
Hon skulle helst av allt se att regeringen tillsätter en utredning för en översyn av pensionssystemet.
– Pensionssystemet måste vara hållbart för generationer, säger Eva Eriksson.