Pensionen allt mer beroende av börsen

Risken ökar i pensionsportföljen. Framför allt för dig som är yngre. Framtida pensionärer blir allt mer beroende av börsutvecklingen och därmed kommer även skillnaderna mellan pensioner att öka.

I år har det gått utför på börsen. I framtiden kommer pensionerna att påverkas mer av börsfall. Arkivbild.

I år har det gått utför på börsen. I framtiden kommer pensionerna att påverkas mer av börsfall. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2022-12-08 20:56

Pensionssajten Minpension har undersökt hur det blir med våra pensioner i framtiden, när dessa i allt större utsträckning är placerade på börsen.

– Mer pension på börsen kommer att ge större skillnader. Vi ser det redan nu, men skillnaderna kommer att öka, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.

Premiepensionen, som placeras på börsen, infördes på 90-talet, men äldre generationer kommer inte att hinna tjäna in lika mycket av den som de yngre.

I år har 50-talister med förmånsbestämda pensioner fått "påökt" med 11 procent, medan premiepensionen har påverkats av börsfallet i år.

60 procent på börsen

– Äldre, som de som är födda på 50-talet, har oftast förmånsbestämda pensioner som inte är placerade på börsen. Men höginkomsttagare som är födda på 80- och 90-talen kan ha 60 procent av sin pension på börsen, säger hon.

Låginkomsttagare i samma ålder har inte lika stor del på börsen. De har också lägre pensionskapital, och får inte lika stor utväxling av uppgångar och nedgångar, förklarar hon.

– Det gör att skillnaderna kommer att öka.

Vissa år kommer många att kunna dra stora vinstlotter då börsen stiger. Men det kommer också nedgångar. Det gör att pensionerna både kan gå upp och ned. Det är riktigt spretigt, konstaterar hon.

– Och värre kommer det att bli i framtiden. Pension är inte som en lön, den kan gå både upp och ned.

Det i sin tur kan faktiskt påverka samhällsekonomin på sikt, förklarar hon. Om många pensionärer får en lönesänkning då börsen dyker så minskas den sammanlagda köpkraften.

Frågan är vad man som blivande pensionär någon gång i framtiden ska göra, och om man ska vara orolig.

– Nej, inte orolig. Men man ska lära känna sin pension och se över risken. Tål jag att pensionen sjunker med 10 procent? Då kanske jag behöver spara till en buffert.

Får jobba längre

Minpension har också undersökt hur mycket av vår lön vi får i pension i framtiden.

– I år ligger det på 66 procent, men då måste alla som är unga idag jobba till sin riktålder. Nu höjs riktåldern vid årsskiftet till 66 år, men den kommer att höjas mer framöver. De unga får räkna med att jobba till 69 år, för de ska ju bli så gamla.

Kristina Kamp berättar att de också ser att det ljusnar för kvinnor när det gäller de låga pensionerna.

– Kvinnor kommer inte att bli fattigpensionärer i framtiden i samma utsträckning. De har en annan struktur på yrkeslivet nu, och har förstått det här med att dela på vab och föräldraledigheter.

Däremot är det kärvare för utrikes födda. Många som kommit i vuxen ålder kommer inte att hinna tjäna in till sin pension, och får kanske bara runt hälften av sin lön i pension. Även företagare kan få det magert, eftersom de saknar tjänstepension, förklarar hon.

Fakta: Pensioner och börsen

En allt större del av våra framtida pensioner är placerade på börsen. Premiepensionen är 2,5 procent av inkomsten, som kan placeras utifrån eget val. Pengarna kan också placeras i AP7 Såfa, men även där finns en koppling till börsen.

Tjänstepensioner, som betalas av arbetsgivaren, kan också placeras på börsen.

Källa: Pensionsmyndigheten, Minpension

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!