Pensionsskuld Àter upp vÀlfÀrden

500 miljarder kronor. Kommunernas pensionsskulder Àter upp pengar som behövs för barn och gamla. Nu hotar neddragningar nÀr inflationen fÄtt skuldberget att skjuta i höjden.

FÀrre lÀrare för att kommunen ska ha rÄd att betala ut sina pensioner? Arkivbild.

FÀrre lÀrare för att kommunen ska ha rÄd att betala ut sina pensioner? Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ekonomi2023-09-23 06:31

Pensioner till anstÀllda har blivit ett allt större bekymmer för kommunerna och regionerna. Tidigare har knappast nÄgon jÀmrat sig över ordet pensionsskuld, men nu Àr det annorlunda.

Skulderna handlar om framtida utbetalningar till personer med lite högre löner i kommuner och regioner, som har sÄ kallade förmÄnsbestÀmda pensioner. Nu vÀxer skuldberget snabbt.

Skuldökningen har med den skyhöga inflationen att göra, förklarar Annika Wallenskog, chefsekonom pÄ SKR.

Superökning

– Det finns en vĂ€rdeökning, en indexering med inflationen, i gamla pensionsavtal. Det har gjort att pensionsskulderna haft en superökning nu.

Mellan 2022 och 2024 har kommunernas skulder vuxit med hela 55 miljarder kronor, berÀttar hon. Dessutom har kommunerna haft ökade kostnader pÄ 10 miljarder kronor för att byta ut gamla pensionssystem till modernare.

Det gör att kommuner och regioner nu vacklar under pensionsbördan, för pensionerna mÄste betalas ut förr eller senare.

– Kommunerna har haft skulder tidigare, men de har inte vuxit sĂ„ hĂ€r mycket nĂ€r inflationen var lĂ„g. Skulderna innebĂ€r inget utflöde av pengar, men det blir kostnadsökningar.

PÄ flera hÄll hotas nu verksamheten av neddragningar. Staten har skjutit till en del pengar, men inte tillrÀckligt, enligt Annika Wallenskog.

Hanterats olika

Kanske kan man undra varför en sÄdan sjÀlvklar sak som pensionsavsÀttningar plötsligt blir ett skenande problem. Skandia, som sÀljer de modernare tjÀnstepensionsförsÀkringarna till kommuner och regioner, har kartlagt hur pensionsskulderna ser ut i kommuner och regioner.

– Pensionsskulderna till anstĂ€llda i kommuner och regioner har hanterats olika. De har ocksĂ„ redovisats pĂ„ olika sĂ€tt, pĂ„ grund av regeringars olika beslut, sĂ€ger Greger Gustafson, ansvarig för offentlig affĂ€r i Skandia.

Vissa har mycket lÄga skulder eftersom de amorterat pÄ pensionsskulderna. Enligt Skandias kartlÀggning har vissa bara nÄgra tusenlappar per kommuninvÄnare i pensionsskuld.

SmÄ kommuner i glesbygd

Andra, och framför allt smĂ„ kommuner utanför storstadsregionerna, har inte gjort nĂ„got Ă„t sina skulder, utan rullar i stĂ€llet dem framför sig. DĂ€r kan pensionsskulderna vara 30 000 till 40 000 kronor per kommuninvĂ„nare.

– Det blir som en snöboll. RĂ€ntan lĂ€ggs pĂ„ skulden, sĂ„ blir det rĂ€nta pĂ„ rĂ€nta, sĂ€ger han.

Ofta har dessa kommuner ocksÄ minskande invÄnarantal, vilket gör att allt fÀrre och fattigare kommuninvÄnare sitter kvar med skuldberget.

– Det hĂ€r Ă€r en vĂ€lfĂ€rdsfrĂ„ga. Syftet med vĂ„r kartlĂ€ggning Ă€r att uppmana till att tĂ€nka hur pensionsskulderna ska betalas, sĂ€ger Greger Gustafson.

DÀr finns det olika sÀtt. En del kommuner har helt enkelt gjort sig av med de gamla pensionsskulderna frÄn förmÄnsbestÀmda pensioner och köpt tjÀnstepensionslösningar Àven för de gamla skulderna. Andra fÄr spara och snÄla, eller kanske höja skatten eller sÀlja tillgÄngar för att fÄ ihop till pensionerna.

Fakta: Pensionsskulder pÄ 500 miljarder kronor

En pensionsskuld innebÀr att det finns en framtida fordran som ska betalas. De har uppstÄtt i Àldre pensionsavtal, sÄ kallade förmÄnsbestÀmda pensioner. Pensionerna rÀknas upp med inflationen. De senaste tvÄ Ären dÄ inflationen varit skyhög har skuldberget vuxit.

Pensionsskulderna i kommunerna och regionerna uppgĂ„r till 500 miljarder kronor. Det innebĂ€r ett genomsnitt pĂ„ 47 500 kronor per svensk, enligt Skandias berĂ€kningar. Men skulderna ser mycket olika ut i kommunerna och regionerna.

I exempelvis BrĂ€cke, HĂ€rjedalen, Storfors och ÖvertorneĂ„ ligger skulderna en bra bit över 30 000 kronor per kommuninvĂ„nare. I andra kommuner, som KĂ€vlinge, Bjuv och Sjöbo, Ă€r pensionsskulden bara nĂ„gon eller ett par tusenlappar.

KĂ€lla: Skandia

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!