Butikshandelns indikatorvärde minskade med 5,7 enheter och landade på 80,0. Värdet är därmed lägre än under motsvarande månad under pandemiåret 2020.
Även inom partihandeln och e-handeln visar indikatorerna ett fortsatt tapp till ett värde på 79,4 respektive 86,5.
Ett värde på 100 indikerar en neutral nivå. Det senaste halvåret har framtidsindikatorerna inom detalj-, parti och e-handeln befunnit sig under 100, vilket signalerar en dyster signal om framtiden.
Med gårdagens räntebesked från Riksbanken förväntar sig Svensk Handel att köpkraften hos konsumenterna kommer att försvagas än mer framöver.
"Vi ser att hushållens totala konsumtion nu kommer att bromsa in ytterligare, vilket i sin tur får negativa konsekvenser när det gäller möjligheten för handeln att anställa och i förlängningen till att jobb går förlorade. Därför tror vi att bland annat ett tillfälligt slopat amorteringskrav är nödvändigt för att konsumtionsutrymmet inte ska sjunka till botten", säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.
Svensk Handels Framtidsindikator sammanfattar handlarnas tro på framtida försäljning, anställningsvilja och lönsamhet de kommande tre månaderna.