Pfizer öppnar för billiga kopior på covidpiller

Den amerikanska läkemedelskoncernen Pfizer öppnar för tillverkning av billigare generiska kopior på Paxlovid. Erbjudandet gäller för 95 låg- och medelinkomstländer som därmed ges möjlighet att erbjuda patienter antivirala piller för behandling av covid-19.

Pfizer möjliggör för billigare kopior på piller för behandling av covid-19-patienter. Arkivbild

Pfizer möjliggör för billigare kopior på piller för behandling av covid-19-patienter. Arkivbild

Foto: Mark Lennihan AP/TT

Ekonomi2021-11-16 13:28

Pfizer har utvecklat en licensieringsmodell tillsammans med den FN-stödda organisationen Medicines Patent Pool (MPP).

Enligt Pfizer, som även tillverkar ett av de vanligaste vaccinen mot covid-19, har tester visat att Paxlovid (PF-07321332) minskar risken för akutvård och dödsfall med 89 procent för vuxna med förhöjd risk för allvarliga symptom.

Pfizers covid-19-piller kommer att användas i kombination med generiska versioner av redan befintliga läkemedel för behandling av HIV-smittade.

Tidigare har läkemedelsbolaget Merck & Co också öppnat för generiska kopior på läkemedel för behandling av covid-19-patienter.

Enligt Charles Gore, generaldirektör på MPP, finns det hopp om att de generiska kopiorna på Pfizers piller mot covid-19 ska finnas tillgängliga inom några månader.

I de 95 länder som omfattas av uppgörelsen bor cirka 53 procent av världens befolkning.

Pfizer räknar med att ha tagit fram 180 000 behandlingsdoser till årsskiftet och siktar på minst 50 miljoner doser till slutet av 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!