Piloter slutar flyga hem strandsatta resenärer

SAS-piloterna slutar flyga hem strandsatta charterresenärer från och med måndagen. Orsaken är att det finns alternativa resmöjligheter, hävdar pilotföreningen SAS Pilot Group (SPG) . Men enligt SAS är alternativen extremt begränsade.

SAS piloter slutar flyga hem charterresenärer på måndagen. Arkivbild.

SAS piloter slutar flyga hem charterresenärer på måndagen. Arkivbild.

Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Ekonomi2022-07-10 14:14

SPG gjorde i torsdags ett undantag från pilotstrejken inom SAS och sedan dess har tusentals charterresenärer flugits hem från sina destinationer. Men nu avslutas den dispensen.

Orsaken är att flyg satts in till populära och väl trafikerade semesterdestinationer, som Rhodos, Kreta och Split, varifrån det finns alternativa resmöjligheter.

"Vi tycker det är beklagligt att SAS än en gång inte förmår följa avtal enligt intentionerna" säger SPG i ett pressmeddelande.

"Mesta fullbokat"

Enligt SAS är det inte så enkelt att ta hem charterresenärerna som pilotföreningen vill ge sken av.

– Det allra mesta är fullbokat. Att få hem ett helt flygplan med 180 passagerare och tro att man ska kunna boka det på andra plan, även om det är Kreta eller Split, säger sig självt att det inte kommer att gå, säger flygbolagets kommunikationsdirektör Karin Nyman.

Hon påpekar att man under en strejk brukar kunna göra undantag för charterresenärer, och anser att det är ”onödigt” att dra in dessa i konflikten.

– Det visar på en hjärtlöshet. Charterresenärer drabbas mycket hårdare än andra resenärer då de är svårare att boka om. Nu får vi gå tillbaka och se vad vi kan göra, men tyvärr är det kunderna som är förlorarna i det här.

"Tråkigt och negativt"

På charterbolaget Ving beklagar man pilotföreningens besked.

– Det var ett tråkigt och negativt besked för oss. Nu återupptar vi arbetet med att hitta egna flyglösningar i stället, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving.

Sedan i fredags har Ving fått hem de flesta resenärer som skulle flygas till Sverige, förutom omkring 150 stycken som var planerat till måndagen och som det nu är osäkert med. Framöver rör det sig om betydligt färre resenärer eftersom charterflygningarna med SAS sker fredag till söndag och de flesta bara åker bort en vecka.

– Vi har inte flugit ut nya resenärer. De som vi ska ta hem är successivt mindre till antal eftersom det är de som haft längre reslängder, säger Pellvik.

Kritisk till SPG

Han är ändå kritisk till SPG som hävdar att det finns alternativa resvägar för deras resenärer.

– Det har antytts att det skulle vara enkelt att ta hem strandsatta resenärer. Men det är absolut inte enkelt. Det är i ställt så att hela Europas flygmarknad är otrolig ansträngd och det finns minimalt med flyg på marknaden.

Även på charterbolaget Apollo är man kritisk till SPG:s besked och att pilotstrejken även fortsätter att drabba de som inte kan resa iväg på en efterlängtad semester.

– Man blir upprörd. Jag tänker att alla vill att parterna ska hitta en lösning, men det känns som att de bara hittar fler konflikter, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

Bolaget har cirka 300 resenärer som skulle ha flugit till Sverige i dag, men som nu får vänta på besked om när de får komma hem.

Norskt statusmöte

Samtidigt rapporteras att den norska SAS-pilotföreningen har haft ett så kallat statusmöte med medlarna i Stockholm. Mötet ska ha handlat om "positionsförtydliganden" och det var inga regelrätta förhandlingar, enligt den norska SAS-pilotföreningens ordförande Roger Klokset.

– Mötet var på initiativ av svenska medlare, och båda parter var på plats, säger Klokset till den norska tidningen Börsen.

I fredags sade en av medlarna i pilotkonflikten, Mats Wilhelm Ruland, att han sannolikt kommer att kalla parterna inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!