En investering på uppemot 20 miljarder kronor, som skulle ge hundratusen ton lax om året och omkring 2 000 nya jobb för Sotenäs kommun.
Planerna från norska Lighthouse Finance fick stor uppmärksamhet när de presenterades i mars 2020.
Tanken var att odlingen och flera kringindustrier skulle byggas i ett nytt industriområde utanför Kungshamn. Nu har dock arrendeavtalet mellan Sotenäs kommun och Quality Salmon, som bildats för satsningen, gått ut.
Det kommer heller inte att förlängas, uppger kommunen enligt lokala medier. Det innebär att fältet är öppet för andra intressenter.
– De skulle ha lämnat in en miljöansökan, men de är inte där i dag. Därför går avtalet, som gett dem en form av exklusivitet för den här marken, ut, säger Pär Eriksson (C), ordförande i tekniska utskottet i kommunen, till TT.
– Hittills har vi inte kunnat säga annat än att vi har ett avtal. Men nu kan vi prata med vem vi vill.
Stora skulder
Sedan satsningen presenterades i mars 2020 har det blivit känt att Quality Salmon har stora skulder hos Kronofogden och dessutom anmälts till Ekobrottsmyndigheten för brister i årsredovisningen.
Enligt SVT Väst presenterade bolaget en räddningsplan för bara några veckor sedan, men fick blankt nej från kommunen till att förlänga avtalet.
– Verkligheten har visat att de har haft svårt att hitta finansiärer, säger kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) till SVT.
Enligt Sotenäs kommun finns dock flera andra intressenter för det tänkta nya industriområdet utanför Kungshamn.
– En av dessa intressenter är beredd att satsa flera miljarder på nya laxodlingar på land, säger Olof Börjesson (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, till Bohusläningen.
"Tydligare krav"
Hur tidsplanen påverkats är svårt att säga, enligt Pär Eriksson.
Men projektet hann ändå komma så pass långt att kommunen är hoppfull om att det kan bli en fiskodling i området.
– Jag gissar att det kan komma förfrågningar redan under sommaren. Så får vi se hur konkreta de är och hur de är finansierade, säger han.
TT: Har det här fått er på kommunen att agera annorlunda?
– Hade vi fått göra om alltihopa hade det varit svårt att göra något annorlunda, för det var ett koncept och det visste vi om, säger Pär Eriksson.
– Men nu när vi vet att det finns en industri som är intresserad kan vi vara betydligt tydligare i våra krav, i vad vi kräver av etableringen.