Powell frågas ut i kongressen

Inflations- och räntedramat fortsätter. I veckan är det dags för utfrågning av Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), i kongressen. Det kommer även en ny runda räntebesked från andra centralbanker att förhålla sig till för Riksbanken – som väntas höja räntan i slutet av juni.

Fed-chefen Jerome Powell frågas ut i både representanthuset och senaten i veckan. Arkivbild

Fed-chefen Jerome Powell frågas ut i både representanthuset och senaten i veckan. Arkivbild

Foto: Andrew Harnik AP/TT

Ekonomi2023-06-18 11:51

Det blir två utfrågningar av Jerome Powell i veckan – först i representanthuset på onsdag och dagen därpå i ett utskott i senaten.

Till utfrågningarna har Fedchefen med sig en färsk halvårsrapport om penningpolitiken och i senaten ska dessutom tre nominerade till Feds direktion frågas ut.

Räknar med två höjningar till

För Powells del väntas frågorna främst kretsa kring beslutet att i veckan ta paus med räntehöjningarna. USA:s styrränta hade inför detta höjts på tio möten i rad sedan mars 2022, vilket innebär att räntan har höjts från 0-0,25 procent till 5-5,25 procent.

En höjning till hade lyft styrräntan till den högsta nivån på 22 år.

Med räntebeskedet kom dock en ny räntebana från Feds ledamöter, som visar att 12 av 18 av beslutsfattarna räknar med minst två räntehöjningar till i år för att få bukt på den fortsatt oväntat höga inflationen.

De flesta bedömare tolkar Fed-chefen Powells uttalanden på en presskonferens efter veckans räntebesked som att han räknar med en höjning redan i slutet av juli. Detta trots att han uttryckligen sade att något sådant beslut ännu inte är fattat.

Räntebesked från Norge

Bland annat reagerade många som följde presskonferensen på att Powell oavsiktligt beskrev det som att Fed hade "skippat" en räntehöjning på junimötet.

– Att använda ordet “skippa” indikerar att en räntehöjning nästan är garanterad i juli, säger Gregory Daco, chefsekonom på konsultbyrån EY till The Wall Street Journal.

I kölvattnet på Feds räntepaus – som följdes av en räntehöjning av Europeiska centralbanken – väntar i veckan en rad nya räntebesked från centralbanker i Norge, Schweiz, Storbritannien och Turkiet på torsdag.

Inte minst den väntade räntehöjningen i Norge – som liksom Sverige plågas av en svag krona i inflationschockens spår – kan ge en vink av vad som väntas komma från Erik Thedéen och hans direktion när Riksbanken presenterar sitt nästa räntebesked den 29 juni.

Fakta: Kan lyfta boräntan med 15 000 kronor per år

Trots tydligt lägre inflation och oväntat låga inflationsförväntningar räknar de flesta bedömare räknar just nu med att Riksbanken höjer styrräntan med 25 punkter (0,25 procentenheter) till 3,75 procent den 29 juni.

Flera bedömare tror dessutom att Riksbanken kommer att följa upp detta med ytterligare en räntehöjning i september.

Skulle detta bli utfallet och boräntorna följer med styrräntan upp med 50 punkter skulle det bli ännu en kalldusch för högt belånade svenska hushåll. Kostnaden för ett bolån på tre miljoner skulle öka med 15 000 kronor per år före ränteavdrag om boräntan hänger med uppåt lika mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!