Den statliga gröna kreditgarantin infördes i somras och innebär att garantier kan beviljas för nya lån som företag tar hos kreditinstitut, i syfte att finansiera stora industriinvesteringar i Sverige som bidrar till att målen i miljömålssystemet och det klimatpolitiska ramverket nås.
Garantierna på maximalt 15 år ska täcka 80 procent av lån till investeringar med kapitalbelopp på minst 500 miljoner kronor, och innebär att staten bär delar av risken för lånet.
Riksgälden prövar
Riksgälden har i uppdrag att pröva ansökningarna och Preems lån hos Svensk exportkredit, som uppgår till 3 miljarder kronor, blir det första att nu beviljas. Garantin omfattar 80 procent av lånet och gäller för 7 år.
Lånet gäller en ombyggnation av Synsat-anläggningen på raffinaderiet i Lysekil som ska öka produktionen av förnybar diesel.
– I ansökan uppges att ombyggnationen bedöms minska utsläppen i hela värdekedjan med ungefär 1,5 miljoner ton koldioxid, vilket motsvarar utsläpp från ungefär 500 000 personbilar. Så i klimattermer kan det här visa sig vara en betydande satsning, säger Max Elger.
Ombyggnationen prövas även utifrån om den får miljötillstånd, vilket är en pågående domstolsprocess.
Fyra ansökningar
Riksgälden har än så länge fått in fyra formella ansökningar om kreditgarantier, och ytterligare att knappt tiotal intresseanmälningar. Garantiramen för hela året är 50 miljarder.
– Det skulle förvåna mig om mängden beviljade garantier kom upp till den nivån. Jag uppfattar inte att taket kommer utgöra en restriktion, säger finansmarknadsministern.