Priserna på fjällstugor rusar

Marknaden för fjällstugor har varit stekhet sedan pandemin bröt ut. I vissa kommuner har priserna stigit mer än 30 procent under det senaste året.

Fler vill ha en egen stuga i fjällen. Arkivbild.

Fler vill ha en egen stuga i fjällen. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Ekonomi2021-11-12 05:00

Efterfrågan på fritidshus har ökat enormt under pandemin, och när det gäller fjällstugor är längtan extra stark, enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Priserna på fritidshus har ökat med 20 procent under pandemin, och i fjällen har de dragit iväg extra mycket, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vissa särskilt populära fjällkommuner är ökningen runt 30 procent, som i Åre och Härjedalens kommuner där skidorter som Åre, Funäsdalen, Vemdalen och Ramundberget finns, enligt statistik från Mäklarstatistik, som har sammanställt prisökningarna under det senaste året.

Pandemin ökade efterfrågan

– Det är en pandemieffekt, i alla fall då pandemin inleddes och efterfrågan på fritidshus ökade, säger Marcus Svanberg.

Kanske fanns en tro att priserna skulle falla tillbaka då pandemin lättar, men riktigt så verkar det inte bli. Distansarbetet ser ut att fortsätta för många, till viss del i alla fall, konstaterar han. Det gör att fler kan utnyttja sina stugor mer.

– Det blir fler dagar eller veckor då man kan nyttja en fjällstuga. Det gör att många inte tvekar att köpa. Det är en stor efterfrågan nu.

Sommar, vår och höst

Många har också upptäckt fjällvärlden vid andra årstider än under vintern och det driver också efterfrågan, enligt Marcus Svanberg.

Men för folk i köpstarka storstadsregioner är det en lång väg att resa. Enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling bör den som grunnar på en fjällstuga både fundera över själva stugpriset och vägen dit, liksom hur nära som olika skidspår och anläggningar finns. Den som bor i de södra delarna av landet får vara beredd på resor.

– Inställningen måste vara att det tar ett tag att ta sig till stugan. De flesta åker bil och då är antalet biltimmar avgörande, säger Marcus Svanberg.

Fakta: Fritidshuspriserna det senaste året

Priserna på fritidshus har ökat 19,6 procent från september 2020 till oktober 2021. Medelpriset i Sverige är 2 374 979 kronor, per kvadratmeter blir det 37 056 kronor.

I Härjedalens kommun är ökningen 32,8 procent, medelpriset ligger på 3 265 642 kronor, kvadratmeterpriset 39 373 kronor.

I Åre kommun är ökningen 29,1 procent, medelpriset 3 796 552 kronor och kvadratmeterpriset 45 791 kronor.

I Malung-Säter är ökningen 24,8 procent, medelpriset 4 172 993 kronor, och kvadratmeterpriset 44 364 kronor.

I Älvdalens kommun har priserna ökat med 28,7 procent, medelpriset är 2 030 342 kronor, och kvadratmeterpriset 30 080 kronor.

I Storumans kommun är prisökningen 13,2 procent, medelpriset 2 399 250 kronor, och kvadratmeterpriset 36 927 kronor.

Källor: Svensk Mäklarstatistik och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!