Prislyft och valutavinster ger vinstrekord

Rekord på alla fronter. Men mycket är inflation och valutavinster för verkstadsjätten Atlas Copco som inte märker av någon lågkonjunktur ännu.

Atlas Copco rapporterar. Arkivbild.

Atlas Copco rapporterar. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2022-10-19 12:04

– De flesta av våra affärsområden går riktigt, riktigt bra, säger vd Mats Rahmström.

Efterfrågan på bolagets produkter och tjänster är fortsatt hög, och det gäller alla geografiska marknader. Av någon begynnande lågkonjunktur syns just inget.

– Vi har inte sett det i våra siffror, säger han men tillägger att det finns vissa signaler framåt som indikerar en något svagare marknad.

Kan gynna

Mest utsatt tror han Europa är med de kraftigt stigande energipriserna. Men just omställningen i energifrågan som många företag ser över nu, kan gynna Atlas Copco som är profilerad i de områdena, även om det blir en lågkonjunktur, resonerar Mats Rahmström.

– De höga energipriserna jagar på en omställning.

Atlas Copcos vinst före skatt steg till 8 448 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det är en rejäl ökning jämfört med vinsten på 5 945 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Intäkterna steg med 37 procent och orderingången med 23 procent.

Högre priser

Det var också klart bättre än aktieproffsens prognoser, men aktiekursen föll ändå, möjligen som en rekyl sedan kursen steg rejält i spåren av verkstadskollegan Sandviks rapport i måndags.

Mycket av de kraftigt stigande resultatsiffrorna består av högre priser i tider av kraftig inflation, "en väsentlig del", enligt Mats Rahmström. Även den svagare kronan lyfter försäljnings- och resultatsiffrorna rejält när Atlas Copcos utländska vinster räknas om till svenska kronor. Under de tre första kvartalen i år har koncernen tjänat 3,5 miljarder kronor bara på den svaga kronkursen.

Hur mycket av intäktsökningen som enbart består av att Atlas Copco sålt fler produkter och mer tjänster är oklart, den siffran har inte Mats Rahmström.

Vinstmarginalen, lönsamheten, steg något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!