Guido Imbens är en av årets tre mottagare av Ekonomipriset. Han delar priset med kollegorna David Card och Joshua Angrist.
Trion prisas för att ha bidragit till utvecklingen av metoder för att dra slutsatser om orsak och verkan från vad som brukar kallas "naturliga experiment" i ekonomiska studier.
– Jag beklagar verkligen att det inte är möjligt för mig att komma till Stockholm denna vinter. Jag har varit där förut och jag hade verkligen sett fram emot att vara där i december, säger han på en digital presskonferens med anledning av utdelningen av priset.
Han tar emot priset i USA:s huvudstad Washington DC, då ceremonin i Stockholm har ställts in på grund av pandemin i år.
"Väldigt deprimerande"
På presskonferensen deltar även årets mottagare av Nobelpriset för kemi, David MacMillan, som fanns med på länk från Sveriges ambassad i Washington DC. Medverkar gör även fysikpristagaren Klaus Hasselmann på länk från Tyskland.
Vägen ut ur pandemin går via en mer epidemiskt präglad fas som tror MacMillan tror vi är i början av. Han understryker att han inte är någon expert, men tillägger:
– Det är väldigt deprimerande.
Han räknar dock med att vetenskapen kommer att gå segrande ur kampen till slut.
– Det är vad jag i grova drag tror vi står inför, säger han.
Imbens går samtidigt till attack mot politiseringen av pandemibekämpningen och vad han beskriver som stora problem med desinformation kring vaccinerna mot covid-19.
– Desinformationen och svårigheterna att faktiskt enas och komma överens om åtgärder känns som ett anmärkningsvärt stort problem, säger han.
Rättigheter i andra hand
Han jämför med när han växte upp i Nederländerna och minns från den tiden en helt annan allmän inställning till de då aktuella vaccineringarna mot polio.
– Då fanns det en utbredd syn i befolkningen att detta var något vi måste göra och att individuella rättigheter tillfälligt måste komma i andra hand, säger han.
– Men nu verkar vi inte veta hur vi ska hitta ett sätt att fatta dessa beslut, som vi alla kan leva med. Det har helt klart gjort det mycket svårare att hantera pandemin. Så länge det fortsätter att vara så här kommer det vara väldigt svårt att veta hur vi ska hitta sätt att anpassa våra liv till detta, tillägger han.