Putin kräver gasbetalningar i rubel

Ni får köpa vår naturgas, men ni måste betala i rubel – det är det senaste budet från Vladimir Putin till EU och andra "fientliga länder". Centralbanken i Moskva har fått en vecka på sig att ta fram ett system för att hantera betalningarna.

Betala gasräkningen i rubel, kräver Putin. Arkivbild.

Betala gasräkningen i rubel, kräver Putin. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2022-03-23 13:52

Rubeln stärktes och naturgaspriset i Europa sköt i höjden efter beskedet från president Vladimir Putin.

Det kan bli juridiskt komplicerat att driva igenom kravet på betalningar i rubel för naturgas som levereras enligt redan ingångna avtal. Det statliga ryska gasmonopolet Gazprom har enligt nyhetsbyrån Bloomberg avböjt att kommentera om det går att byta valuta i de långa leveransavtal bolaget har med väst.

Drabbar gasköparna i väst

Men när det gäller framtida gaskontrakt kan det fungera, enligt Gunter Deuber, analyschef på den österrikiska storbanken Raiffeisen Bank International.

"Det kan göra det möjligt att handla med Ryssland även om de skulle ha ställt in betalningarna på sina euro- och dollarskulder", skriver han i en kommentar till TT.

Rubelaffärer skulle nämligen kunna gå att genomföra utan att pengarna fastnar i utmätningskrav från Rysslands utländska långivare, medan affärer i euro eller dollar skulle bli betydligt svårare att få igenom, enligt Deuber.

Dessutom skulle Putins rubelkrav innebära att eventuella sanktioner som slår mot möjligheten att växla rubel mot dollar eller euro drabbar köparna i västvärlden i stället för ryska gasexportörer.

Rubelkravet framförs just inför det att USA och dess allierade ska presentera nya åtgärder för att säkra europeisk energiförsörjning och minska Europas beroende av rysk gas – bland annat genom att säkra mer leveranser av flytande naturgas (LNG) från USA till EU.

Genom att kräva betalning i rubel tvingas köparna i väst att köpa rubel. Enligt skolboken borde det stärka rubelkursen.

"Ganska smart åtgärd"

Men syftet är enligt Deuber troligen inte att kortsiktigt stabilisera rubeln, som tappat en femtedel av sitt värde sedan ryska styrkor gick in i Ukraina den 24 februari.

Han tror snarare det handlar om att bromsa eller dämpa effekterna av mer sanktioner mot ryska banker och centralbanken i Moskva. På köpet skapar det på lite sikt även en bestående internationell efterfrågan på rubel.

"Ganska smart åtgärd", skriver Deuber.

Priset på naturgas på den europeiska marknaden lyfte med mer än 20 procent efter det att Putin presenterat sitt krav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!