"Putins regim är brutal men korkad"

Väst borde hota med handelsembargo för att vända länder som Indien, Sydafrika och Brasilien mot Vladimir Putins Ryssland, enligt aktivisten och affärsmannen Bill Browder. Hans mardröm är att Donald Trump flyttar in i Vita huset igen. –Efter presidentvalet 2024 kan vad som helst hända, säger han.

"I 22 års tid har vi hjälpt till att bygga upp det här", säger finansmannen och Putinkritikern Bill Browder när han beskriver västvärldens ansvar för Vladimir Putins krig mot Ukraina.

"I 22 års tid har vi hjälpt till att bygga upp det här", säger finansmannen och Putinkritikern Bill Browder när han beskriver västvärldens ansvar för Vladimir Putins krig mot Ukraina.

Foto: Tim Aro/TT

Ekonomi2022-10-08 06:52

– Trump som president skulle vara en katastrof för Ukraina. Och det skulle vara en personlig katastrof för mig också, säger Bill Browder till TT i samband med ett Stockholmsbesök.

I en bok som i dagarna kommer ut på svenska – Tsaren – skriver Browder bland annat om hur den dåvarande presidenten Donald Trump sommaren 2018 faktiskt verkade överväga att lämna över Browder till Ryssland sedan Putin på en gemensam presskonferens i Helsingfors tagit upp detta som ett villkor för att låta amerikanska utredare delta i förhör av ryska agenter om misstänkt valpåverkan i USA.

Västvärlden delar ansvaret

Browder slutsats är tydlig:

– Jag skulle inte kunna återvända till USA om Trump vinner valet 2024.

Och när det gäller Ukraina påminner han om att det andra riksrättsåtalet mot Trump i grunden handlade om hur han stoppat vapenleveranser till just Ukraina.

Västvärlden delar ansvaret för att Ryssland gick till fullskalig attack mot Ukraina i februari, enligt Browder.

– I 22 års tid har vi hjälpt till att bygga upp det här. Och när Putin intog Krim 2014 började vi prata om någon sorts ryskstödda separatister, så att vi kunde fortsätta köpa rysk gas. Samma sak när Putin gav order om att bomba Syrien – inga konsekvenser. Och när han förgiftade Sergej och Julia Skripal mitt i London – inget, säger han.

– Putin är 95 procent ansvarig för det här kriget. Han ligger ju bakom invasionen. Men vi är 5 procent ansvariga för att vi gett honom anledning att tro att vi inte skulle göra något åt det, tillägger Browder.

Betydligt hårdare och snabbare sanktioner står på Browders önskelista – nu som då.

– De ska användas som avskräckningsmedel, inte som bestraffning.

Med alla G7-länder enade bakom Ukraina – omkring en tredjedel av världsekonomin – borde man till exempel kunna agera betydligt tuffare för att isolera Putin, enligt Browder.

– Vi kan göra det tydligt för icke-allierade länder – som Indien, Sydafrika och Brasilien – att de måste välja sida. Säg att vi gärna vill handla med dem, men bara om de slutar handla med andra sidan. Vi har inte använt ett sådant ultimatum ännu, säger han.

TT: Tror du att det kommer?

– Ja, det tror jag.

"Magnitskijlagarna har räddat liv"

Sanktioner fungerar, enligt Browder, som varit en nyckelperson i den globala kampanj som lett till införandet av Magnitskijlagar i 35 länder – lagar som öppnar för sanktioner riktade direkt mot individer ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter. USA var först ut, men samma typ av lagar finns nu även i bland annat EU och Storbritannien.

Samma typ av sanktioner – frysta tillgångar och inreseförbud – har sedan dess även riktats mot stora delar av beslutsfattarna runt Putin.

– Magnitskijlagarna har räddat liv, säger Browder.

– I dag finns kanske 500 personer och organisationer på USA:s Magnitskijlista – inte bara ryssar. Deras finansiella liv är ödelagt, tillägger han.

Det viktiga med sanktionsbesluten är att de avskräcker andra från att begå samma typ av brott, enligt Browder.

Han tycker att kritiker som ifrågasätter effekterna av sanktionerna mot Ryssland ofta missar grundläggande fakta – som att väst frusit inne 60 procent av Putins krigskassa vid krigsutbrottet och stoppat kanske en tredjedel av de ryska oligarkerna från att röra sig fritt och få tillgång till sina bankkonton i väst.

– I praktiken har väst därmed undanröjt en stor del av Putins sparkonto.

Den nu 58-årige Browder gör ett tydligt och självsäkert intryck när han resonerar. Det enda han säger sig ångra i sitt vuxna liv är att han i 30-årsåldern nappade på uppdraget att bygga upp en hedgefond i Ryssland.

– Om det är något jag skulle vilja ha ogjort är det att jag ens begav mig till Ryssland 1996. Hade jag inte gjort det hade jag kunnat slippa så mycket tragedi, säger han.

"Jag kan aldrig sänka garden"

Browder har rader av både vänner och samarbetspartner som råkat illa ut under de 17 år som gått sedan han stämplades som en fiende till nationen av Putinregeringen och tvingades lämna Ryssland.

Vid deportationen hade han byggt upp en förmögenhet med fonden Hermitage – bland annat med en omstridd aktiepost i det ryska gasmonopolet Gazprom via ett skalbolag. Strategin var enkel. Investera i korrupta bolag och tryck på för reformer. Detta gav emellanåt enorma kursvinster på Moskvabörsen, enligt Browder.

Men det tog tvärt slut 2005, när Putinregeringen hade kopplat ett järngrepp om de ryska oligarkerna genom att sätta den rikaste av dem alla, Michail Chodorkovskij, i fängelse.

Browder har sedan dess i sin frånvaro dömts till nio års fängelse för skattebrott av en rysk domstol och även efterlysts av ryska myndigheter via Interpol.

TT: Hur överlever man 17 år med en så mäktig fiende? Kan du verkligen slappna av och njuta av vardagen någon gång?

– Nej, jag kan aldrig sänka garden. Men det finns många som brottas med svåra frågor i sin vardag, säger han.

TT: Hur har du överlevt?

– Jag är ständigt på min vakt och smartare än Putinregimen, som är brutal men också väldigt korkad. De är väldigt ineffektiva. Det ser vi i Ukrainakriget också.

– De är brutala, men de som leder landet är mest mediokra studenter från dåliga universitet som saknar motivation.

Bill Browder ångrar att han i 30-årsåldern nappade på uppdraget att bygga upp en hedgefond i Moskva, då så många vänner och affärsbekanta råkat illa ut när Putinregeringen tvingade bort honom från Ryssland 2005.
Bill Browder ångrar att han i 30-årsåldern nappade på uppdraget att bygga upp en hedgefond i Moskva, då så många vänner och affärsbekanta råkat illa ut när Putinregeringen tvingade bort honom från Ryssland 2005.
Fakta: Finansman och aktivist

Finansmannen och aktivisten Bill Browder är grundare av det Londonbaserade kapitalförvaltningsbolaget Hermitage Capital Management – som i början av 2000-talet var den enskilt största utländska investeraren i Ryssland. Den nu 57-årige Browder – född amerikan, men numera brittisk medborgare – portades från Ryssland 2005 sedan han stämplats som ett hot mot Rysslands säkerhet.

Bill Browders revisor och vän, advokat Sergej Magnitskij, hittade i samband med detta spår av mångmiljardförskingring bland högt uppsatta ryska statstjänstemän. Magnitskij greps dock själv anklagad för skattebrott och avled 37 år gammal – enligt Browder mördad – efter att ha insjuknat i det ökända Butyrkafängelset i Moskva.

Browder har sedan Magnitskijs död vigt sitt liv åt att komma åt de som ansvarade dödsfallet. Hans arbete har bland annat fått USA, EU och Storbritannien att stifta så kallade Magnitskijlagar, som öppnar för sanktioner mot personer som gör sig skyldiga till brott mot mänskliga rättigheter och i andra länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!