Putins uttalande får gaspriset att falla

Den europeiska och brittiska gaspriserna faller. Ett uttalande om ökade ryska gasleveranser till EU i november av Rysslands president Vladimir Putin ligger bakom utvecklingen.

Hopp om ökade gasleveranser från Ryssland efter ett uttalande från president Vladimir Putin trycker ned gaspriset i Europa. Arkivbild.

Hopp om ökade gasleveranser från Ryssland efter ett uttalande från president Vladimir Putin trycker ned gaspriset i Europa. Arkivbild.

Foto: Sergei Ilnitsky/AP/TT

Ekonomi2021-10-28 13:11

På den nederländska gasmarknaden faller priset för gasleveranser nästa månad 6:75 euro till 77:75 euro per megawattimme. Terminskontraktet för leveranser under första kvartalet 2022 backar samtidigt 7:75 euro till 76 euro per megawattimme.

Det var sent i onsdags som Putin sade till Gazpromchefen Alexej Miller att Gazprom kan börja fylla på de europeiska lagren så snart Rysslands lager är fyllda.

Uttalandet från Putin gjordes under ett tv-sänt regeringsmöte, där Miller sade att Gazprom siktar på att ha fyllt upp de ryska gaslagren till den 8 november.

– Det återstår att se hur Gazprom ska öka leveranserna till de europeiska lagren, säger Marina Tsygankova, analytiker på Refinitiv.

Hon pekar på kapacitetsbegränsningar i de överföringskanaler som finns tillgängliga.

Priset på gas pressas även av norsk produktionsdata, som stiger, och uppgifter om att det brittiska gassystemet har ett överskott på gas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!