Räkna med ännu högre boräntor

Den överraskande höga inflationstakten sätter press på Riksbanken. Nu får vi räkna med snabbt högre rörliga boräntor, enligt experterna.

Ni blir det snabbt dyrare att bo. Arkivbild.

Ni blir det snabbt dyrare att bo. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi2022-07-14 09:40

Inflationen på hela 8,5 procent för juni var högre än vad de flesta räknat med. Det gör att också boräntorna kommer att höjas snabbare. Framför allt gäller det de rörliga boräntorna.

– Det här bekräftar att ränteläget är på väg upp. Det sätter press på Riksbanken, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

Han tror att styrräntan kommer att behöva höjas snabbare än vad som hittills sagts. Shoka Åhrman, privatekonom på SPP, och Robert Boije, chefsekonom på SBAB, är inne på samma linje.

Dubbelhöjningar

Nästa höjning blir nog på 50 punkter, det vill säga 0,5 procentenheter, och det kan behöva fortsätta så, tror de.

– Räkna med höjningar i år, och även nästa år, säger Shoka Åhrman.

Riksbankens styrränta påverkar framför allt bolån med rörlig ränta, eller så kallad tremånadersränta. Det är de lånen som nu ser ut att bli dyrare snabbare än vad experterna hittills räknat med. Vi kan räkna med höjningar av de rörliga boräntorna i ungefär samma takt som Riksbanken kommer att höja, enligt experterna.

Lån med bunden ränta påverkas inte direkt av Riksbanken styrränta, där är det inflationsförväntningarna som styr. Men nu med den höga inflationen stiger också förväntningarna, konstaterar Shoka Åhrman.

Hoppet borta

– Ett par banker sänkte de långa räntorna häromdagen för att det fanns det som tydde på att inflationen var på väg ned. Men så ser det inte ut. Det kommer sannolikt dröja, säger hon.

Man kan undra hur höga boräntorna egentligen kan bli.

– Frågan är när Riksbanken kommer att sluta att höja. Vi tror fortfarande att boräntorna kommer att ligga på ungefär 4 procent nästa år, det innebär att styrräntan då kan vara 2,5 procent, säger Robert Boije.

Om Riksbanken höjer för mycket så riskerar det att slå för hårt mot konjunkturen, påpekar han.

– En alltför aggressiv räntehöjning slår tillbaka. Arbetslösheten ökar, och det påverkar bostadsmarknaden mycket. Det är en svårighet för centralbankerna att hitta balansen, säger Robert Boije.

Högre inflation än väntat

Inflationen steg till 8,5 procent i juni, från 7,2 procent i maj, enligt SCB.

Juniinflationen var högre än marknadens förväntningar som låg på 8,1 procent, enligt en sammanställning från Bloomberg.

På onsdagen kom inflationssiffror från USA. Där låg inflationen på 9,1 procent i juni vilket är den högsta siffran sedan november 1981. Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig en inflationstakt i USA på 8,8 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!