Kritik mot räntehöjning: "Det är nog nu"

Flera aktörer kritiserar Riksbankens räntebesked på torsdagen. Det är nog nu, anser de. Men finansminister Elisabeth Svantesson (M), som understryker att hon inte vill recensera beskedet, säger att det viktigaste är att bekämpa inflationen.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi2023-02-09 10:54

Hon bekräftar att regeringen har backat och inte tänker föreslå någon bred paus för amorteringskravet.

– Det jag och regeringen kan göra är att driva en ansvarsfull ekonomisk politik som inte driver på inflationen, det är min ingång, säger finansministern till TT.

Hon säger att hushåll och företag har det tufft nu, ekonomiskt, men elstödet är snart på väg till hushållen.

TT: Vad betyder beskedet för hushållen och vad kan regeringen göra?

– Vi fortsätter att stötta hushållen, balanserat, utan att driva på inflationen.

Hon bekräftar finansmarknadsminister Niklas Wykmans (M) besked i helgen att regeringen har backat från vallöftet om att pausa amorteringskravet för bolån.

– Eftersom inflationen är så hög så skulle en bred amorteringpaus driva på inflationen, säger Svantesson men framhåller att bolånetagarna kan diskutera en paus med sin bank.

Fack och bönder

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) skriver i en kommentar att de ackumulerade höjningarna på 2,25 procentenheter slår hårt mot medlemmarna och att kostnaderna i jordbruket ökar med 4,5 miljarder kronor på årsbasis.

Det samtidigt som lantbrukare pressas av kraftigt stigande kostnader på flera insatsvaror, till exempel gödsel.

"Matpriserna har ökat påtagligt och ytterligare räntehöjningar riskerar att kyla av ekonomin för mycket med minskad efterfrågan som följd", skriver LRF.

"Knäcker hushåll"

Även LO är kritiskt till att styrräntan höjs ytterligare. Chefsekonomen Laura Hartman anser att Riksbanken knäcker pressade hushåll.

"Inflationen i Sverige beror på att det är krig och energikris. Det är omvärldsfaktorer som inte påverkas av att den svenska Riksbanken höjer räntan", säger hon i en kommentar och fortsätter:

"LO-ekonomerna har under lång tid kritiserat penningpolitiken. Jag noterar att allt fler ekonomer håller med oss. Det är djupt beklagligt att Riksbanken inte gjort det än. Jag hoppas att även deras direktion inser att det är nog nu".

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig siffra i LRF:s kommentar.

Laura Hartman, chefsekonom på LO. Arkivbild.
Laura Hartman, chefsekonom på LO. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!