Bankens rörelsevinst steg till 7,5 miljarder kronor sista kvartalet 2021, en dryg miljard bättre än samma period året före. Huvudsaklig orsak var hög aktivitet bland storföretagen där SEB har en stark ställning som affärsbank.
På allas läppar i finansvärlden är det stigande ränteläget världen över, främst i USA men även Sverige lär hänga på. Noll- eller minusräntor är generellt dåligt för banksektorn, det blir svårt att tjäna pengar på inlåningen.
– Så på så vis välkomnar vi det här, säger Johan Torgeby.
Gynnar lönsamheten
TT: Ett stigande ränteläge gynnar er, precis som andra banker?
– Ja, det gör det. Ett stigande ränteläge gör att vi potentiellt får någon typ av intäkt för att ta inlåning, säger han.
Men ränta på sparkontot för vanliga kunder lär dröja, baserat på bankens ränteprognos. Mot slutet av 2023 spås det allmänna ränteläget ha stigit till 0,5 procent.
– Tyvärr är det inte tillräckligt för att höja räntan på bankkontot, man bör nog komma upp till en procent i ränteläge, säger Johan Torgeby.
Hos vissa nischbanker går det däremot att få en mindre ränta.
Räkna med högre boränta
På motsvarande vis kommer bolåneräntorna stiga framöver, från relativt stabila och historiskt låga nivåer, enligt Torgeby.
Räntenettot – det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor – steg till 6,7 miljarder kronor, från 6,6 miljarder kronor. Provisionsnettot lyfte samtidigt till rekordnivån 5,9 miljarder kronor, från 4,8 miljarder kronor.
Styrelsen föreslår en utdelning på 6 kronor per aktie för 2021. Det var mindre än väntade cirka 8 kronor per aktie, men SEB planerar ovanpå detta för återköp av aktier för 5–10 miljarder kronor under 2022, enligt bokslutet från storbanken.