Räntedopade storbanker visar musklerna

En våg av oro har svept över den globala banksektorn. Samtidigt pressar inflations- och räntechocken både hushåll och företag hårt. Men de svenska storbankerna ser urstarka ut – dopade av det högre ränteläget.

Klirr i kassan för storbankerna, när gapet mellan kundernas sparräntor och de räntor bankerna tar för bolån och företagslån växer i inflations- och räntechocken. Bildmontage

Klirr i kassan för storbankerna, när gapet mellan kundernas sparräntor och de räntor bankerna tar för bolån och företagslån växer i inflations- och räntechocken. Bildmontage

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2023-04-27 14:05

Ett allt större gap mellan in- och utlåningsräntor ger oväntat mycket klirr i kassan, visar storbankernas delårsrapporter för årets första kvartal.

"Ja, nu ja", är reaktionen hittills från börsen.

Aktierna i de fyra största bankerna i Sverige har inte hängt med i lyftet på Stockholmsbörsen, trots att de ser ut att tälja guld med smörkniv just nu. De oväntat starka kvartalsrapporter som radats upp i veckan har inte förändrat den bilden nämnvärt.

Sämre än börsen

En förklaring kan finnas i att centralbankerna – inklusive Riksbanken – ser ut att vara på väg att sätt punkt för räntehöjningarna och snart antas börja skissa på räntesänkningar i stället. Ett lägre ränteläge tenderar nämligen att minska utrymmet för bankerna att tjäna pengar på ränteskillnaden på insättningar och utlåning.

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, tror dock att bankaktiernas kräftgång i första hand hänger ihop med den våg av oro för finansiella problem i banksektorn som tog fart i USA och Europa i mars – som lett till en global våg av försäljning av bankaktier samtidigt som kreditmarknaden höjt riskpremierna för utlåning till banksektorn.

– Sedan Silicon Valley Bank (SVB) föll har bankaktierna gått sämre än börsen, även om de har återhämtat sig lite, säger han.

Veckans bankrapporter är ur det perspektivet goda nyheter – inte bara för att de visar på oväntat hög lönsamhet, enligt Håkansson.

– Det finns i rapporterna inga som helst spår av den oro vi har sett i de globala bankerna. Det finns inget som tyder på att svenska banker har påverkats, säger han.

När det gäller räntenettot – som drog iväg oväntat mycket uppåt för alla storbanker på den svenska marknaden under första kvartalet – tror Håkansson att de räntesänkningar som väntas 2024 bara får marginella effekter.

2 procent "bästa styrräntan"

Det viktiga är att man inte sänker för mycket och kommer ned mot nollstrecket i styrränta igen, enligt Håkansson.

Riksbankens senaste räntehöjning och den höjning som det flaggas för efter det – i juni eller september – tror han inte ger särskilt mycket till bankerna i form av ökat räntenetto.

– De första 2 procentenheterna från 0 i styrränta var väldigt positiva för bankernas räntenetto. Sedan har varje ytterligare ökning blivit allt mindre positiv, säger han.

Bankerna kan nämligen inte hänga på uppåt med boräntorna i samma takt när styrräntan fortsätter uppåt över 2 procent, enligt Håkansson.

– 2 procent är kanske den bästa styrräntan för bankerna. Då har de god lönsamhet, men räntan är fortfarande så låg att hushållen har råd att betala. Det är bra för hela ekonomin, även bankerna, säger han.

Fakta: Bankaktierna har inte hängt med

Stockholmsbörsen har hittills i år gått upp drygt 9 procent. De fyra stora bankerna på börsen tillhör dock inte dragloken. Här är ställningen hittills i år efter bankernas rapporter för årets första kvartal:

Handelsbanken: -9 procent

Nordea: +3,5 procent

SEB: -1,2 procent

Swedbank: + 4,1 procent

De stora nordiska konkurrenterna, norska DNB och danska Danske Bank, visar upp samma spretiga bild:

Danske Bank: +5,9 procent

DNB: -5,8 procent

I USA är dock banksektorn betydligt värre drabbad i vågen av oro för finansiella problem för banker, som fått kunder att tömma konton och slagit ut flera så kallade nischbanker. KBW:s bankindex – som speglar banksektorn på Wall Street – ligger hittills i år på minus 22 procent. Det kan jämföras med en plus 6 procent för det breda S&P500-index.


Fakta: Bättre än väntat av storbankerna

Handelsbanken, med Industrivärden och Fredrik Lundberg som storägare, redovisade i onsdags ett räntenetto på 11,5 miljarder, mot väntade 11, miljarder kronor. Nettovinsten lyfte till 6,8 miljarder, mot väntade 6,1 miljarder.

Wallenbergsfärens storbank SEB:s räntenetto lyfte till 11,3 miljarder mot väntade 10,2 miljarder. För nettovinsten blev det ett lyft till 9,4 miljarder, vilket kan jämföras med en snittprognos på 7,6 miljarder

Räntenettot för Swedbank, med sparbankerna och Folksam som största ägare, lyfte till 11,9 miljarder kronor, mot väntade 11,5 miljarder. Nettovinsten hamnade på 7,6 miljarder, vilket var mer än en halv miljard mer än väntat.

För Helsingforsbaserade Nordea blev det ett lyft för räntenettot till 1,8 miljarder euro (cirka 20 miljarder kronor), vilket kan jämföras med en snittprognos 1,7 miljarder euro. Nettovinsten steg till 1,1 miljarder euro, mot väntade 964 miljoner euro.

Källa: Bloomberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!