Nasdaqbörsen i New York har fallit fyra veckor i rad. Sedan den historiska toppen i november är nedgången 14 procent – "en korrektion" på börsspråk.
– Jag tror inte riktigt du kan jämföra med it-bubblan 2000, säger Johan Nilke, förvaltare på fonden Lannebo Teknik.
– Men till slut kommer verkligheten ikapp och nu har vi ränta igen, snart, tillägger han.
Svårare att räkna hem
Högre räntor gör det svårare att räkna hem de höga värderingar som präglar delar av börsen. Det hänger ihop med att en krona i framtiden tappar i värde mot en krona i handen när ränteläget lyfter.
– I en miljö där räntorna stiger brukar bolag som har låga vinster och svaga kassaflöden få det jobbigt. Det är förhoppningsbolag. De har ett koncept, men vinsterna ligger långt in i framtiden, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.
– Det är en ren och rå multipelkontraktion, tillägger han.
Multiplarna som Söderfjell pratar om är de så kallade P/E-talen, som anger aktiernas pris i förhållande till bolagens förväntade vinster.
De flesta aktierna som tar stryk i räntefrossan finns i tekniksektorn, enligt Söderfjell. Men det finns även gott om kursförlorare inom bioteknik och bland så kallade förvärvsbolag, som har som affärsidé att köpa till sig tillväxt.
– Den typen av bolag tycker jag generellt man ska vara försiktig med, säger han.
Johan Nilke gör ungefär samma analys. Men han varnar för att dra alla teknikbolag över en kam.
– Det är ingen teknikbubbla, utan snarare en bubbla i höga värderingar i bolag som har sämre kvalitet – eller snarare där vinsterna ligger längre fram, säger han.
"Tesla ser galet dyrt ut"
Nilke pekar ut elbilsjätten Tesla som ett typexempel på en bubbelaktie.
Värdet på Teslas aktie ökade mer än tio gånger från botten i mars 2020 till den historiska toppen i november i fjol. Men i år har det gått brant utför, med ett kursras på 21 procent sedan den 3 januari i år.
Fast även om en dryg femtedel av börsvärdet raderats ut i år är Tesla värt nästan 1 000 miljarder dollar – över tre gånger så mycket som världens största biltillverkare, Toyota. Detta trots att Toyotas vinst och försäljning ligger omkring 6-7 gånger över Teslas.
Nilke påminner samtidigt om att Tesla inte alls har samma lönsamhet och vinster att räkna hem som de etablerade så kallade Faang-bolagen på Nasdaq: Facebook-ägaren Meta Platforms, Amazon, Apple, Netflix eller Google-ägaren Alphabet.
Tomas Otterbeck, analyschef på investeringsbanken Redeye, gör samma iaktagelse.
– Med normala värderingsögon ser Tesla helt galet dyrt ut. Och det är alltid ett varningstecken när analytiker måste börja räkna med att bolaget ska lyckas etablera sig på helt nya marknader för att kunna motivera den nuvarande värderingen, säger han.
– Tesla är väl den mest uppenbara bubbelvarningen. Det finns även troligtvis många bubblor inom krypto. Varningsflaggorna är många, kan jag säga utan att vara någon expert på området, tillägger han.
Men man ska enligt Otterbeck komma ihåg att Nasdaq redan har korrigerats nedåt med en relativt kraftig nedgång i fjol – om man räknar bort Faang-bolagen och teknikbjässar som Microsoft, Nvidia och Tesla.
Mycket pengar till förvärv
Otterbeck lyfter även fram att spelsektorn just nu är inne i en förvärvsfas, med Microsofts bud på Activision Blizzard för 620 miljarder kronor i veckan som en milstolpe.
– Gamingbolagen har gått från att vara "out of fashion" till att vara lite heta igen bara på en dag, säger han.
Han tillägger att det finns mycket pengar för förvärv ute på börsen.
Söderfjell på Ålandsbanken minns it-bubblan 2000 väl, när bolag som Icon Medialab, Framfab och Boo.com kollapsade på Stockholmsbörsen och e-handelsjätten Amazon – då ett relativt nystartat tillväxtbolag – rasade över 90 procent på Nasdaq.
Någon upprepning av det tror han inte på nu.
– Det finns ett antal mindre bolag som ser mycket högt värderade ut, men det finns inte samma vilda optimism i värderingarna eller vinstprognoserna, säger han.
Fast mycket pekar på att börsturbulensen fortsätter. Frågan är bara hur mycket och hur länge. Kommande räntebesked och inflationsdata från USA spelar här en avgörande roll.
– Om det blir de räntehöjningar som är planerade nu borde vi se att det stabiliseras någon gång i mars. Men fortsätter det att vara osäkerhet kring inflationen och räntorna kan det här fortsätta under längre tid, säger Nilke.
Söderfjell fyller i:
– Jag tror inte det här är färdigt ännu. Jag tror det kommer fortsätta tills det att osäkerheten kring hur aggressiva centralbankerna kommer att vara har lagt sig.
– Sedan handlar det förstås om företagsvinsterna. Vi går ju precis in i rapportsäsongen nu.
Agnarna skiljs från vetet
Inflationsproblemet är i första hand amerikanskt. Men många räknar med att Riksbanken och Europeiska centralbanken (ECB) måste ta rygg på centralbanken i USA när penningpolitiken börjar stramas åt.
Tydligt är i alla fall att det inte bara är Wall Street som drabbats av räntefrossan. Agnarna skiljs från vetet på alla börser i världen, även på Stockholmsbörsen.
Söderfjell har tittat närmare på de 101 aktier som föll mer än 10 procent på Stockholmsbörsen under årets två första handelsveckor. Med några enstaka undantag handlade det just om högt värderade tillväxtbolag och trots de kraftiga kursfallen är de 101 bolagen fortfarande i genomsnitt 4-5 gånger högre värderade i förhållande till sin vinst än verkstadsbolag som AB Volvo och SKF eller storbankerna.
– Så man kan ändå inte säga att det har blivit rea, säger Söderfjell.