Räntelyft ger klirr i kassan på storbanken

Handelsbankens aktie lyfter med över 5 procent efter att banken slagit alla förväntningar med råge i en rapport för årets tredje kvartal. Banken går bättre än väntat på i princip alla rader när räntorna lyfter.

Svenska Handelsbanken är först ut bland storbankerna att redovisa rapport för tredje kvartalet i år. Arkivbild.

Svenska Handelsbanken är först ut bland storbankerna att redovisa rapport för tredje kvartalet i år. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2022-10-19 07:04

De snabbt stigande räntorna – som tillsammans med inflationen äter upp allt mer av kundernas köpkraft – ger ett rejält lyft för det så kallade räntenettot, alltså vad banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor.

– Utlåningen i våra hemmamarknader, om vi tittar på hushållssidan, stiger stabilt – fortsatt. Vi ser en viss inbromsning nu, inte minst i bolånemarknaden, säger Carina Åkerström på en presskonferens.

Marginalerna har positiv inverkan

Räntenettot har under året hittills ökat med 15 procent, enligt Åkerström.

– Tittar man på varifrån det kommer är detta drivet av en fin volymutveckling – tillika i en miljö där marginalerna naturligtvis också har en positiv inverkan, säger hon.

Även övriga svenska storbanksaktier dras med i Handelsbankens kursuppgång, som sker på en i övrigt nedåtgående Stockholmsbörs.

Näst ut bland storbankerna i Sverige att rapportera om tredje kvartalet blir Nordea, som presenterar sina delårssiffror på torsdag. Konkurrenterna SEB och Swedbank ska redovisa sina kvartalsrapporter onsdag respektive torsdag nästa vecka.

Räntenettot lyfter med nästan 2 miljarder kronor och rörelsevinsten med drygt 1,2 miljarder kronor.

Plus från kreditförluster

Enligt Åkerström har Handelsbanken kostnaderna under kontroll samtidigt som kreditförlusterna blev en positiv post i resultaträkningen under tredje kvartalet, då banken återför reserver avsatta för att täcka befarade kreditförluster.

Netto blir det plus 69 miljoner på raden för kreditförluster, mot en väntad minuspost på 269 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Åkerström pekar även på att provisionsnettot – det banken drar in på avgifter – är stabilt trots vikande börser och att Handelsbankens fonder har starkare nettoinflöden än marknaden som helhet.

Fakta: Oväntat starka kvartalssiffror från Handelsbanken

Handelsbanken redovisar en rörelsevinst före kreditförluster på 7 776 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 6 487 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Resultatet är drygt 1,2 miljarder kronor bättre än väntat. Analytiker hade, enligt Bloombergs sammanställning, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 6 572 miljoner kronor.

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, lyfter till rekordhöga 9 578 miljoner kronor under tredje kvartalet, mot 7 586 miljoner kronor ett år tidigare. Analytiker hade räknat med att räntenettot skulle stiga, men då bara till 8 851 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!