Rapport: Import kan inte hindra cementkris

Det kan ta flera år att få en fungerande import av kalk och cement till Sverige, enligt en konsultrapport till Näringsdepartementet. Landets bygg- och anläggningsbransch hotas därmed av akut cementbrist om kalkbrytningen på Gotland stoppas, enligt rapporten.

Regeringens konsulter varnar för att det kan ta tid innan en fungerande cementimport är på plats och kan ersätta den inhemska produktionen. Arkivbild.

Regeringens konsulter varnar för att det kan ta tid innan en fungerande cementimport är på plats och kan ersätta den inhemska produktionen. Arkivbild.

Foto: Karl Melander/TT

Ekonomi2021-08-13 05:00

Även om arbetet med att hitta importalternativ inleds omedelbart antas det ta flera år att säkra cementförsörjningen till svenska bygg- och anläggningsprojekt, enligt konsultrapporten, som har tagits fram av Ramboll Management Consulting på uppdrag av Näringsdepartementet.

Samtidigt skulle importerad cement, kalk och/eller klinker riskera att bli dyrare, få svårt att leva upp till svenska kvalitetskrav, skapa stora logistiska utmaningar och dessutom nya miljö- och klimatrisker, enligt Ramboll.

"Rapporten bekräftar återigen Byggföretagens konsekvensanalys. Import är inget rimligt alternativ på kort sikt", skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen, i en kommentar till TT.

Kapacitet saknas

Rapporten har tagits fram på kort tid med hjälp av intervjuer med branschfolk och expertis. Branschföretag pekar bland annat på hur det just nu – på ett års sikt – saknas kapacitet i andra EU-länders cementfabriker och kalkbrott för att förse Sverige med det produktionsbortfall som skapas om Cementas kalkbrytning i Slite på Gotland stoppas.

Förutsättningarna att få igång importen bedöms vara bättre på två till tre års sikt. Men även i detta scenario målar konsulterna upp en bild av stora utmaningar. Bland annat skulle det kräva utbyggd hamninfrastruktur, som i sin tur kräver tillståndsprövningar.

Även på längre sikt än så, fyra till tio år, finns det enligt konsulterna risk för ökade kostnader och miljö- och klimatrisker med importerad cement jämfört med inhemsk produktion.

Möjligheten till utökad kalkproduktion i Sverige har inte analyserats av Ramboll.

Åtta månaders förlängning

Näringsminister Ibrahim Baylan meddelade tidigare i veckan att han räknar med att riksdagen med en ändring i miljöbalken ska undanröja det närliggande hotet om ett tvärstopp för kalkbrytningen på Gotland redan i höst.

Han vill att regeringen därmed, via en förordning, ska kunna öppna upp för ytterligare åtta månaders kalkbrytning när Cementas befintliga tillstånd löper ut den 31 oktober. Det skulle då handla om ett tillfälligt tillstånd att bryta kalk som geologiskt ingick i det tillstånd som löper ut, men som fortfarande finns kvar obruten.

"Rapporten bekräftar att det finns en sårbarhet kring försörjningen av cement för svenskt samhällsbyggande. Därför är de initiativ på både kort och lång sikt som regeringen redovisade i veckan viktiga", skriver Baylan i en kommentar till TT.

"Nu är det också viktigt att det berörda bolaget och berörda branscher gör vad de kan för att hantera situationen. Naturligtvis fortsätter vi att följa frågan noga", tillägger han.

Ny ansökan

Cementa har överklagat Mark- och miljööverdomstolens avslag på en ansökan om en 20-årig förlängning och utvidgning av tillståndet att bryta kalk i Slite på Gotland. Samtidigt förbereder Cementa bland annat en ny ansökan om tillstånd för fortsatt kalkbrytning under en kortare period, med begränsad miljöpåverkan.

Konsulterna bakom Rambollrapporten tror att det kan finnas fler möjliga lösningar för att säkra Sveriges långsiktiga cementförsörjning, men att det kräver en bredare analys ur ett systemperspektiv – bland annat med fokus på att ta fram mer miljö- och klimatvänliga produktionskedjor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!