Rapportlyft för Autoliv

Bilsäkerhetskoncernen Autolivs aktie lyfter efter ett oväntat starkt resultat för andra kvartalet. Vd Mikael Bratt säger sig samtidigt ta höjd för att det kan komma motvind med ytterligare åtgärder för kostnadskontroll.

Autoliv klår förväntningarna med en delårsrapport. Arkivbild

Autoliv klår förväntningarna med en delårsrapport. Arkivbild

Foto: SCAN-FOTO/TT

Ekonomi2022-07-22 12:34

Autoliv redovisar en vinst före skatt på 117 miljoner dollar för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten före skatt på 152 miljoner dollar under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Omsättningen steg något till 2 018, från 2 022 miljoner dollar ett år tidigare.

Analytiker hade i snitt räknat med en vinst före skatt på 48 miljoner dollar och en omsättning på 2 077 miljoner dollar.

Prishöjningar lyfte resultatet i juni. Till det kommer effekter av en återhämtning av fordonsproduktionen och en engångspost i form av en intäkt från en patenttvist.

"Trots det så minskade lönsamheten på grund av högre råmaterialkostnader, valutaeffekter, en låg och volatil fordonsproduktion samt nedstängningar i Kina", skriver Autoliv i rapporten.

Enligt vd Mikael Bratt är Autoliv nu redo både för ökad efterfrågan och för det fall att marknadsutvecklingen skulle försämras.

"Vi fortsätter därför med ytterligare kostnadskontrollsåtgärder. Besparingar och strukturåtgärder fortlöper enligt plan och omfattar bland annat kapacitetsjusteringar och strukturoptimeringar", skriver Bratt i en kommentar.

Autoliv justerar samtidigt sin prognos för helåret. Den organiska försäljningstillväxten beräknas till 13-16 procent och rörelsemarginalen beräknas till omkring 6-7 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!