Embracers aktie stiger med drygt 4 procent på First North-listan efter rapporten för kvartalet som avslutades i juni, det första i koncernens brutna räkenskapsår.
Tillväxten på spelmarknaden har bromsat in efter jättelyftet i pandemin och alla nedstängningar 2020. Spelandet ligger på ungefär samma nivå som i fjol nu, enligt Embracers vd Lars Wingefors.
– Det har varit ett stabilt kvartal. Vi hade ganska tuffa jämförelsetal mot föregående år. Men jag är ändå glad att vi lyckas komma in med bra organisk tillväxt på 10 procent och har rekord i omsättning och tjänar bra, säger han.
Bekräftar prognos
I kvartalsrapporten bekräftar Embracer sin prognos för spelutvecklingsprojekt. Den karlstadsbaserade koncernen, med över 8 000 medarbetar runt om i världen, säger dessutom att man räknar med att kunna ligga kvar på en organisk tillväxt över den generella spelmarknadens tillväxt de kommande åren.
– Vi har ju investerat väldigt kraftigt i vår kommande pipeline på spel, så vi har väldigt mycket spel under utveckling – både stora spel och en bred mängd spel. Det kommer att driva vår tillväxt, säger Wingefors.
Den kinesiska regleringsoffensiven mot sektorn påverkar inte Embracer särskilt mycket, enligt Wingefors.
– Vi har ju inga meningsfulla intäkter i Kina. Det är många kineser som gillar våra spel, men de köper spelen på plattformen Steam. Så vi påverkas inte av de regleringar som är på den lokala kinesiska marknaden.
TT: Hur ser er exponering mot Kina ut?
– Den är minimal. Kineser är väl på nummer tre, fyra eller fem på Steam. Men vi har ju våra huvudsakliga intäkter på konsol och så har vi väldigt mycket mobilintäkter numera också, så det är en väldigt liten del som kommer via Steam.
TT: Så du är inte orolig för utvecklingen?
– Nej, det är jag inte. Men jag är glad att vara svensk och att slippa den typen av regleringar.
"Väl rustade"
Embracer tog in 7,6 miljarder kronor i nytt kapital i mars, för att bygga upp kapitalbasen inför investeringar och en pågående förvärvsoffensiv. Men trots koncernens frekventa förvärv – elva bara i augusti – finns det gott om pengar kvar i kassan, enligt Wingefors.
– Vi har cirkus åtta miljarder kvar i nettokassa och 17 miljarder i tillgänglig likviditet. Så vi är ganska väl rustade för att göra ett antal meningsfulla förvärv den kommande tiden. Sedan får vi se, säger han.
– Vi har väldigt många pågående diskussioner och jag känner mig trygg med att vi får in fler fina bolag.
Embracerchefen letar efter vad han kallar "stora transformativa bolag".
– Bolag som tillför gruppen något nytt eller som har en stabil stor verksamhet, med bra lönsamhet och som också har en entreprenör som vill vara kvar och bygga vidare under vårt tak under lång tid. Det finns inte ju inte hur många sådana bolag som helst i världen. Men det finns tillräckligt många för att vi ska ha fler diskussioner än vad vi hinner med.
"Blodad tand"
Han lyfter fram marknaden för mobilspel som ett viktigt spår framåt. Koncernen gav sig in på denna marknaden förra året och ambitionen är att fortsätta växa där.
– Vi har köpt ett antal bolag och fått blodad tand. Det är många duktiga entreprenörer och växande verksamheter. Man blir helt fascinerad av deras nyckeltal. De verksamheter vi har inom mobilt nu hade 286 miljoner aktiva användare under kvartalet. Det är ganska många.
Planen att notera Embracers aktie – som i dag handlas på First North-listan – på en reglerad börs ligger kvar. Arbetet med att konvertera räkenskaperna går som planerat, enligt Wingefors.
Huvudspåret är fortfarande Stockholmsbörsens huvudlista och eventuellt en sekundärnotering på en annan börs.
– Vi sa ju ett och ett halvt till tre år i februari. Vi ligger bra till enligt planen.
TT: Det har inte hänt något avgörande under kvartalet?
– Det går enligt plan. Sedan är det alltid en diskussion om man ska kombinera en listning i Stockholm eller ha en annan typ av börslistning. Det är frågor som vi fortfarande utreder.