Swedbanks aktie lyfter med nästan 2 procent efter kvartalsrapporten.
– Det är faktiskt vårt starkaste kvartal sedan tredje kvartalet 2018, innan vi fick problem med penningtvätten, säger Jens Henriksson.
Han lyfter särskilt fram den positiva utvecklingen för banken på den glödheta svenska bolånemarknaden, efter en period där Swedbank haft problem att försvara sina positioner.
– Det är en tuff konkurrens på bolånemarknaden, säger Henriksson.
Varken billigast eller dyrast
Nischade utmanare är en utmaning. Ovanpå det leder den tröga utvecklingen på efterfrågan på krediter i företagssektorn till att andra etablerade storbanker får mer utlåningskapacitet som flyttas till bolånemarknaden.
Inklusive flödet från sparbankerna lyfte Swedbanks andel i nyutlåningen till 17,4 procent i maj, upp från 12,7 procent i mars.
– Vi har ökat tillgängligheten och vi finns snabbare på plats för våra kunder, säger Henriksson.
TT: Har ni pressat era marginaler i utlåningen?
– När det gäller vår prisstrategi så har den legat fast. Vi ska inte vara vare sig billigast eller dyrast. Däremot ska vi ha det bästa helkundserbjudandet, säger Henriksson.
"All time high"
Någon marknadsandel för juni finns ännu inte framräknad och nivåerna kan jämföras med 23 procent i andel för Swedbank i hela bolånestocken, inklusive befintliga bolån.
– Men vi vet att under juni nådde vår förmedlade bolånevolym i miljarder "all time high" (högsta genom tiderna) för oss, säger Henriksson.
Liksom de andra storbankerna har Swedbank till följd av Finansinspektionens utdelningsstopp i pandemin samlat kapital på hög.
– Vi har en utdelning för 2019 och 2020 som ligger i våra böcker. När vi tittar framåt så skulle vi gärna dela ut dem under hösten, men det beror ju på hur ekonomin utvecklas och vad Finansinspektionen säger, säger Henriksson om utsikterna för extra utdelningar till ägarna.
Amorteringskraven har samtidigt återinförts av Finansinspektionen och runt hörnet väntas även så kallade kontracykliska buffertkrav komma tillbaka.
Henriksson är kritisk till hur amorteringskraven är utformade.
– I grund och botten gillar jag amorteringar. Vi kommer ju från en sparbankskultur.
– Men jag skulle önska mig en lite större flexibilitet. Är man ung och nyutbildad och kommer in till Malmö, Stockholm eller Göteborg kanske det inte är rätt att man ska amortera de första åren, tillägger han.
Kritisk mot bankskatten
Bankskatten som den rödgröna regeringen har föreslagit är han ännu mer kritisk mot. Henriksson tycker att det är fel att lägga en ny skatt bara på banker och ser en risk att det skapar problem i konkurrensen med utländska banker.
Dessutom ska skatten enligt förslaget bara tas ut på stora banker, medan mindre banker – som enligt Henriksson är mer riskbenägna – slipper betala.
– Jag kan inte förstå varför de stora bankerna ska betala en skatt medan Collector och Klarna och allt vad de heter inte ska betala någon bankskatt.
I resultaträkningen sticker kreditförlusterna ut. Netto blev det en återföring på 27 miljoner kronor för Swedbank i andra kvartalet i år, vilket kan jämföras med avsättningarna på drygt 1,2 miljarder kronor ett år tidigare.
– Vi gör inga prognoser på kreditförluster framåt. Det följer vi löpande, säger Henriksson.
Minskade stödköp
Swedbank har samtidigt kvar avsättningar för att täcka eventuella kreditförluster i framtiden på nästan två miljarder kronor.
Det kraftiga inflationslyftet i USA tror Jens Henriksson blir tillfälligt. Men han utesluter inte besked om minskade stödköp från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) i höst.
Swedbanks vd ser inga tecken på att samma typ av inflationslyft ska drabba Sverige, trots ökad konsumtion och omfattande stimulanser.
När det gäller de pågående utredningarna i Estland och USA av Swedbanks hantering av misstänkt penningtvätt har Henriksson inga nyheter.
– Vi får se om det leder till böter och om det gör det, hur mycket det är. Det är en fråga som kommer att fortsätta ett tag till.