Rapportrally för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en oväntad vinst för tredje kvartalet och har nått upp till ett oväntat stort antal användare och abonnenter. Aktien rusar uppåt på Wall Street.

Strömningstjänsten Spotify, med grundaren och vd:n Daniel Ek, rapporterar kvartalssiffror. Arkivbild.

Strömningstjänsten Spotify, med grundaren och vd:n Daniel Ek, rapporterar kvartalssiffror. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2023-10-24 12:12

Spotify-aktien föll först, men det vände snabbt uppåt. Inför öppningen av tisdagens handel ligger den på plus 5 procent i terminshandeln.

Kurslyftet följer på rusningen uppåt sedan årsskiftet på 96 procent för Spotifys aktie på New York-börsen.

Siktar på 601 miljoner användare

Spotifys kvartalsrapport kryddas med en prognos för fjärde kvartalet, där Spotify säger sig räkna med 601 miljoner månatliga aktiva användare och ett intäktslyft till 3,7 miljarder euro.

Antalet premiumabonnenter beräknas öka till 235 miljoner användare.

Även det fjärde kvartalet antas gå plus för streamingtjänsten, med huvudkontor i Stockholm, men börsnotering på Wall Street.

För tredje kvartalet redovisar Spotify en intäktsökning på 11 procent i årstakt till 3,4 miljarder och en rörelsevinst på 32 miljoner euro.

Snittprognosen bland analytiker låg på en omsättning på 3,3 miljarder dollar och en rörelseförlust på 44,6 miljoner dollar, enligt en sammanställning gjord av Bloomberg.

Den så kallade bruttomarginalen – det vill säga skillnaden på intäkter från och kostnader för Spotifys olika produkter – steg till 26,4 procent, upp från 24,7 procent ett år tidigare. Där hade analytiker räknat med en ökning, men bara till 26,1 procent.

Lyft för premiumabonnenter

Antalet månatliga aktiva användare ökade med 26 procent till 574 miljoner under tredje kvartalet. Och antalet premiumabonnenter ökade med 16 procent i årstakt till 226 miljoner.

Förväntningarna när det gäller abonnentutvecklingen låg enligt Bloomberg på ett nettotillskott på fyra miljoner premiumabonnenter under tredje kvartalet och en ökning av antalet månatliga användare med 21 miljoner till 572 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!