Branschorganisationen, som samlar bygg- och anläggningsbranschen, gör bedömningen att BNP minskar med en procent under 2023 jämfört med 2022.
Investeringarna i i bostäder, lokaler och anläggningar väntas krympa med nästan tio procent under året. Under finanskrisen 2009 sjönk de som jämförelse med omkring 12 procent, berättar Johan Deremar.
– Framför allt är det bostadsbyggandet som viker ner nu på grund av höga räntor, inflation, sjunkande reallöner och allmänt högre priser på byggmaterial, säger han.
"En tuffare tid"
Sysselsättningen i branschen spås minska från 341 500 personer under 2021 till 319 000 under 2023 – en minskning med 22 000 personer.
– Det blir en tuffare tid och det gäller för branschen att försöka konsolidera sig och se till att behålla den arbetskraft man kan. För när det vänder så brukar det vända fort, och då kan det bli kompetensbrist väldigt fort, säger Johan Deremar.
Byggföretagen räknar med att 38 600 bostäder påbörjas under 2023. Jämfört med 2021, då 67 800 bostäder påbörjades, skulle det innebära ett tapp på mer än 40 procent.
Cementa-tillstånd påverkar
Prognosen beror dock på hur hur det går med brytningstillståndet för Cementa. I våras ansökte bolaget om ett nytt tillstånd för fortsatt kalkbrytning i gotländska Slite. Det nuvarande tillståndet löper ut sista december i år.
– Vi tror att domstolen kommer att vara positiv till tillståndsansökan, säger Johan Deremar.
Däremot gör Byggföretagen antagandet att tillståndet kommer att överklagas, och att kalkstensbrytning inte kommer att få ske under väntetiden. Processen bedöms ta uppemot nio månader, enligt branschorganisationen.
– Men Cementa har gjort klart för oss att de kommer att vara leveransdugliga fram till sommaren, oavsett vad som sker med domstolsutslaget. Därför menar vi att det blir en sådan kort period då det eventuellt blir en bristsituation att det inte påverkar på totalen, säger Deremar och tillägger:
– Men skulle domstolsutslaget bli negativt då förändras hela bilden.