Raset får kryptoberoende att söka hjälp

Kryptovalutornas krasch skapar panik hos vissa sparare. Nu öppnar kliniker upp för att behandla det relativt nya fenomenet kryptovalutaberoende.
–När man inte får det resultat man vill ha, värdet rasar och pengarna tar slut, det är då man söker hjälp, säger Anna Sjöström, på Stockholms beroendeklinik.

Få söker hjälp för sitt kryptovalutaberoende i dag. Arkivbild.

Få söker hjälp för sitt kryptovalutaberoende i dag. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi2022-07-02 08:01

Det ska gå snabbt, och det handlar om stora insatser och stora vinster – eller stora förluster. Mekanismerna som ligger bakom och kan trigga ett traditionellt spelberoende liknar det som även skulle kunna ge upphov till ett så kallat kryptovalutaberoende, som i dagsläget är ett rätt outforskat område.

– Till skillnad från att spara i fonder, i obligationer eller mer traditionell aktiehandel så är kryptohandel eller att dagshandla med aktier någonting som går väldigt snabbt och kan vara tjusningen – men som förmodligen även kan vara beroendeframkallande för många, säger Anders Nilsson, som är psykolog och forskar på spelberoende.

För den som handlar med krypto eller spelar och sedan lyckas gå med vinst förstärks känslan över att man gör rätt och tilltron ökar till den egna förmågan, fortsätter Anders Nilsson.

"Panikköp" en varningssignal

Om personen däremot inte har någon kontroll över sitt eget spenderande, att man förlorar mer än vad man har råd med och att man även börjar "panikköpa" för att vinna tillbaka det som man har förlorat på spelet, börsen eller kryptovalutan, så har beteendet sakta men säkert övergått till ett beroende.

– Våra tankemönster förlitar sig ofta på magkänslan och vi kan tro att vi handlar rationellt. Det är det som kan vara ett problem med krypto, att man har en övertro på sin egen förmåga, att man minns vinsterna mer än förlusterna och att man förknippar vinsterna med den egna skickligheten medan förluster i stället handlar om otur, säger Anders Nilsson.

Det är däremot långt ifrån alla som handlar med kryptovalutor som utvecklar ett beroende. Fenomenet med kryptovalutor betraktas än som relativt nytt och det är få som söker hjälp för kryptovalutaberoende.

Ett stort mörkertal

Förmodligen finns det däremot ett väldigt stort mörkertal, enligt Anna Sjöström, vd för Stockholms beroendeklinik, när många inte inser att de har ett beroende och betraktar kryptohandlandet som en livsstil eller ett yrkesval.

– Det faktiska behovet för behandling är nog jättestort. Sedan kan det också vara så att en del inte söker hjälp och tar sig ur beroendet med egen maskin eller så söker man inte hjälp för att skammen är för stor och man går hellre under än att erkänna att man har ett problem, säger Anna Sjöström.

Det finns få kliniker som har specialiserat för att behandla kryptovalutaberoende, men de har blivit fler med tiden. Stockholms beroendeklinik öppnade i april förra året och erbjuder bland annat behandling mot kryptovalutaberoende.

Kliniken ägs av Castle Craig, en beroendeklinik i Skottland. Där har över 100 personer med kryptovalutaberoende fått behandling sedan 2016, säger Anthony Marini, som är specialiserad terapeut på kliniken, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Patienterna är oftast män i 40-årsåldern, som också ofta lider av andra beroenden, som spel, droger och alkohol.

Stor återfallsrisk

Kryptovalutaberoende urskiljer sig däremot från andra typer av beroenden, när det ofta utgör en försörjning vilket också gör återfallsrisken väldigt stor, enligt Anna Sjöström.

– Om man har stora skulder är det någonting som man kan dras med hela livet, vilket också innebär en stor risk för återfall när man ser spelandet eller kryptohandeln som den enda chansen att komma på fötter igen, säger Anders Nilsson.

Sedan kan de som handlar med kryptovalutor ofta känna en stor identifikation i kryptogemenskapen, vilket kan bli en lockelse med det hela, fortsätter Anders Nilsson.

– Man känner att man är en del av ett sammanhang och att det finns mycket runt omkring, som forum, filmer och föreläsningar, säger Anders Nilsson.

Kryptovalutorna har alltid varit volatila men rasar nu på bred front. Bitcoin, som värdemässigt utgör runt halva kryptomarknaden och som brukar dra med sig andra kryptovalutor i svängningar, har rasat från toppen i november förra året, från 68 990 dollar, till att handlas för under 20 000 dollar.

Kan bli en vändpunkt

De stora nedgångarna kan påverka den med kryptovalutaberoende på olika sätt.

– Tidigare när krypto ökade i värde under en längre tid kan det ha varit så att de som handlar med valutan har känt sig skickliga under flera år, vilket egentligen har varit marknadens förtjänst. Nu är det precis tvärtom – att oavsett vad man gör så förlorar man pengar och det kan få vissa att ifrågasätta sin egen förmåga och självbild, säger Anders Nilsson.

Att vissa börjar "panikköpa" för att vinna tillbaka pengarna genom ännu mer riskabla sätt kan även bli en effekt. Men raset kan även bli en vändpunkt för många, tror både Anna Sjöström och Anders Nilsson.

– Så länge det går bra ekonomiskt brukar man inte söka hjälp, även om beroendet har orsakat stora problem som till exempel dåliga relationer. Men det kan vara nu när börserna och kryptovalutornas värde faller som fler kan inse att man har investerat på ett problematiskt sätt, säger Anders Nilsson.

– När man inte får det resultat man vill ha, värdet rasar och pengarna tar slut, det är då man söker hjälp, säger Anna Sjöström.

Fakta: Kryptovalutor

Kryptovalutor är som en elektronisk "pollett" med en unik kryptografisk kod som gör att den är svår att förfalska. Den kan köpas med vanliga pengar och sedan bytas för olika varor och tjänster.

Kryptovalutor är decentraliserade och inte beroende av en centralbank som garanterar valutans värde och äkthet. Det är i stället blockkedjeteknik och dess inneboende mekanismer som står som garant för kryptovalutan.

Bitcoin är den mest omtalade kryptovalutan men det finns tusentals olika kryptovalutor med varierande teknik och funktion.

Som mest har en bitcoin kostat 68 990 dollar – i dag motsvarande drygt 700 000 kronor. Sedan dess är kryptovalutan ned nästan 60 procent, och handlas i nuläget under 20 000 dollar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!