RBG:s krage såldes för två miljoner

Ett 70-tal föremål som har tillhört den framlidna amerikanska HD-domaren Ruth Bader Ginsburg (RBG) har sålts på auktion för 517 000 dollar, motsvarande nära 5,6 miljoner kronor.

Den tidigare HD-domaren Ruth Bader Ginsburg. En krage/halsband lik det hon bär här har sålts på auktion för nära två miljoner kronor. Arkivbild från 2018.

Den tidigare HD-domaren Ruth Bader Ginsburg. En krage/halsband lik det hon bär här har sålts på auktion för nära två miljoner kronor. Arkivbild från 2018.

Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Ekonomi2022-09-17 04:15

Det föremål som inbringade mest pengar är en av de kragar, eller halsband, som hon hade för vana att bära ovanpå domarrocken. Den guldfärgade kragen av glaspärlor klubbades för över 1,9 miljoner kronor.

Det är första gången som ett av hennes signaturplagg säljs. Familjen har tidigare donerat ett antal kragar/halsband tillsammans med andra ägodelar till USA:s nationalmuseum Smithsonian.

Utöver kragen auktionerades bland annat en domarklubba, en operakikare, en sjal och två par spetshandskar ut. Intäkterna går till organisationen SOS Barnbyar.

Ruth Bader Ginsburg avled i cancer för två år sedan, 87 år gammal. Hon tillsattes som domare i Högsta domstolen i USA 1993 när Bill Clinton var president. Hon var då den andra kvinnan efter Sandra Day O'Connor att ta plats i domstolen, och blev något av en feministisk ikon.

Efter hennes död ersattes hon av den konservativa domaren Amy Coney Barret, som den dåvarande presidenten Donald Trump hade nominerat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!