Rea på bostäder – läge för förstagångsköpare

Prisfallet på bostäder blir som rena rean. Den som är på väg att kliva in på bostadsmarknaden kan ha ett bra läge, enligt mäklare.

Läge att köpa? Arkivbild.

Läge att köpa? Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ekonomi2023-11-19 19:25

Bostadspriserna har fallit sedan toppläget förra våren. Enligt Mäklarstatistik handlar det om 10 procent för bostadsrätter och 13 procent för villor sedan priserna stod som högst i mars-april 2022.

Fastighetsbyrån, som frågat sina mäklare i Mäklarpanelen, konstaterar att detta gör att läget är särskilt bra för den som ska ta sig in på marknaden för första gången.

– Det är ett bra tillfälle för förstagångsköpare, och för folk som kommer från hyresrätter eller andrahandsmarknaden. Prisbilden är lägre, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare vid Fastighetsbyrån Södermalm i Stockholm.

Fast just nu känner nog många att läget är ganska osäkert. Ska räntorna stiga mer, och hur blir det med konjunkturen? Pia-Lotta Svensson håller med.

– Jo, det är extremt oroligt. Men det är viktigt att som köpare ha en buffert, och att inte slå i taket på lånelöftet.

Hon som mäklare har förstås ett intresse av att affärer görs. Då priserna har fallit har många bostäder förblivit osålda, och antalet transaktioner har minskat.

– Men man ska komma ihåg att det var väldigt många transaktioner under pandemin.

Hon säger att som mäklare så är man inte så intresserad av att priset är högt eller lågt, det är antalet transaktioner som är viktigt.

– För oss handlar det om att informera och utbilda om när det kan vara läge att göra affärer, säger Pia-Lotta Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!