Reallönerna de sämsta på årtionden

Den höga inflationen gör att löneutvecklingen nu är den sämsta på flera årtionden. Det skulle kunna leda till problem inför avtalsrörelsen i höst. Transportfacket vill inte uttala sig om kraven nu.
–Men det skulle inte förvåna om det kommer ett starkt krav på löneökningar, säger avtalssekreterare Peter Winstén.

Lönerna ökade med 2 procent. Arkivbild.

Lönerna ökade med 2 procent. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Ekonomi2022-05-30 08:31

Ökningen under inledningen av året är lägre än under hela 2021, då lönerna ökade med i genomsnitt 2,7 procent, enligt färsk statistik från Medlingsinstitutet.

Där framgår även att mars var den sista av fem månader i rad då löneökningstakten i hela ekonomin har varit dämpad som en följd av hur kollektivavtalen skrevs under pandemiåret 2020.

Men den höga inflationen gör att svensken får mindre för sina pengar. Två procent i löneökning, men sex procent i inflation gjorde att reallönerna minskade med fyra procent i mars, enligt Medlingsinstitutets siffror. Senast reallönerna låg på liknande låga nivåer var under 1990-talskrisen.

Nu väntas dock lönerna stiga något snabbare under månaderna som kommer.

"Vi kan vänta oss att löneökningstakten kommer att tillta något framöver enbart med hänvisning till hur de centrala kollektivavtalen är skrivna, men exakt hur mycket den ökar avgörs av de lokala löneförhandlingarna" skriver Medlingsinstitutets ekonom Petter Hällberg i ett pressmeddelande.

Ingen löneökning för en stor grupp löntagare

Enligt Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea med fokus på arbetsmarknad, är huvudskälet till de minskade reallönerna den höga inflationen.

Spector nämner även att avtalen som tecknades under pandemin hade en första period på 17 månader – från november 2020 till mars 2022.

– För en ganska stor grupp löntagare har man ingen ökning alls. Den revisionen kom först i april, säger hon.

Enligt Nordeas prognos kommer reallönerna att fortsätta ligga på runt fyra procent minus fram till sommaren. Sedan räknar de med att lönerna går upp till högre nivåer, medan inflationen sakta rör sig nedåt.

Det ser Spector som en anledning till att Riksbanken höjer räntan, och även flaggat för fler höjningar.

– Men skulle något nytt hända så blir det näst intill omöjligt att teckna ett nytt löneavtal. Det skulle kunna vara att inflationen stannar på sex procent eller stiger ännu mer. Man känner sig ödmjuk efter de här åren – oväntade saker kan hända, säger hon.

Transport: Utgångsläget är korta avtal

Enligt Peter Winstén, avtalssekreterare på Svenska Transportarbetareförbundet, är det problematiskt att reallönerna sjunker.

– Det blir svårt för mig att uttala mig nu i och med att avtalsrörelsen börjar i höst. Men det skulle inte förvåna om det kommer ett starkt krav på löneökningar, säger han.

Nordeas prognos är att parterna kommer att landa i ett ettårigt avtal på tre procent. Men då är det "absolut centralt" att inflationen tidigt är på väg ned, menar Spector, och och att man kan lita på att den så småningom stannar på två procent.

Peter Winstén vill inte kommentera den prognosen i nuläget:

– Men det brukar ju alltid vara ett utgångsläge med korta avtal. Men procentsatser i nuläget är jättesvårt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!