Regeringen: AP-fonderna måste moderniseras

Regeringen ska tillsätta en utredning för att se över och göra om AP-fonderna, skriver finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i DN Debatt.

Niklas Wykman (M), finansmarknadsminister vill göra om AP-fonderna.

Niklas Wykman (M), finansmarknadsminister vill göra om AP-fonderna.

Foto: Tim Aro/SvD/TT

Ekonomi2023-10-22 21:11

"För att möta vår tids stora utmaningar krävs ekonomisk tillväxt och att staten ser till att offentliga medel används så effektivt som möjligt", skriver Wykman, som vill tillsätta en utredning för att se hur AP-fonderna kan reformeras.

Utredaren ska bland annat titta på hur kostnaderna för AP-fonderna kan minska genom att se över hur fonderna kan effektiviseras. I dag förvaltar fonderna 2 000 miljarder kronor, och kostar 2 miljarder i drift, skriver ministern i debattartikeln.

"Regelverket för AP-fonderna tillkom i början av 2000-talet. Med undantag för placerings- och hållbarhetsreglerna har det sällan setts över, samtidigt som fonderna har att verka i en ekonomisk miljö som genomgått stora förändringar", skriver Wykman.

AP-fonderna är statliga myndigheter med styrelser som bestämmer hur pengarna ska investeras. Utredaren ska också se över möjligheterna att stärka styrelserna.

"Styrelsemedlemmarna behöver ha erfarenhet med tydlig relevans för att kunna nagelfara verksamheten", skriver han.

Analysen av AP-fonderna ska vara klar i mars 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!