Så sent som i förra veckan beslutade regeringen att lägga ner den utredning som den förra S-ledda regeringen hade tillsatt för att göra karensavdraget, som ersatte karensdagen vid sjukdom 2019, mer rättvist för de som inte kan jobba hemifrån.
Den skulle ersättas med en intern utredning på departementet. Dessutom skulle ytterligare ett karensavdrag under sjukperioden utredas.
Men protesterna blev omfattande, även från regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna.
"Väldigt nöjda"
SD gick till val på att avskaffa karensavdrag för personer i så kallat kontaktnära yrken, exempelvis vård- och skolpersonal.
– Det här är en väldigt viktig fråga för oss. Vi är väldigt nöjda, säger Clara Aranda, ledamot för SD i socialförsäkringsutskottet om regeringens snabba fotbyte.
Regeringen backar nu alltså från att utreda ytterligare karensavdrag. Dessutom förtydligas att man nu också ska undersöka möjligheterna att avskaffa nuvarande karensavdrag för anställda i sektorer som vård, skola och omsorg som inte kan jobba hemifrån.
– Vi breddar utredningen ytterligare, säger Anna Tenje.
En referensgrupp med företrädare för riksdagens partier ska också följa regeringens utredning, enligt Tenje.
Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tagit initiativ i riksdagen för att stoppa regeringens planer på att skrota den så kallade karensutredningen. Tillsammans med SD hade regeringen därmed riskerat att få en majoritet i riksdagen emot sig.
S kritisk till turerna
Anders Ygeman (S), ledamot i socialförsäkringsutskottet, tycker att det är bra att regeringen backar men är kritisk till hattandet fram och tillbaka.
Han framhåller att regeringen så sent som i december lovade att utredningen om karensavdraget skulle få fortsätta.
– I dag är då beskedet att den tidigare utredningen ändå ska läggas ner, men att den utredning som i förra veckan skulle utreda en försämrad sjukförsäkring nu ska utreda en förbättrad sjukförsäkring.
– Det hade varit betydligt bättre om regeringen bara lät utredaren fortsätta så hade vi fått ett bra underlag på riksdagens bord.
S lämnade på tisdagen ett utskottsinitiativ med krav på att utredningen ska få fortsätta.
Ygeman konstaterar att det återstår att se vad Tenjes besked betyder i praktiken.
– Nu när regeringen sagt att de ändrat sig vill vi se vad det är de faktiskt kommer att utreda.