– Det skulle bli en allvarlig situation om det blev stopp i cementproduktionen, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Både han och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) ger vid en pressträff besked om att regeringen, som läget är, i praktiken inte har något alternativ än att lägga Lagrådets skarpa invändningar åt sidan.
De hävdar båda att det är ett beslut som handlar om det bästa för Sverige, inte för att gynna ett enskilt företag som fått nej i domstolar. Lagrådet hävdar att det kan skada tilltron till rättssystemet om regeringen går in och rundar ett domstolsbeslut.
– Detta gör vi inte för något enskilt företag utan vi gör det för att Sverige ska fungera väl. Det är regeringens skyldighet att jobba på det viset, säger Baylan.
Nej i juli
Mark- och miljööverdomstolen avvisade i juli Cementas ansökan om att fortsätta och utöka brytningen av kalksten för cementproduktion efter den 31 oktober i år, då det nuvarande tillståndet går ut. Högsta domstolen tog inte upp bolagets överklagan.
Några språkliga justeringar är det enda som görs i den proposition för en tillfällig undantagslag som regeringen nu lämnar till riksdagen.
Propositionen ska snabbehandlas i riksdagen och om allt går som regeringen önskar ska lagen, med två tillfälliga ändringar i miljöbalken, kunna träda i kraft den 15 oktober.
När det har skett kan regeringen snabbt ta beslut om Cementas ansökan om förlängt tillstånd. Företaget meddelade på tisdagseftermiddagen att ansökan nu lämnats in till regeringen. Näringsministern tror att ett beslut kan tas omedelbart när lagen trätt i kraft.
Cementas akuta ansökan handlar om att få förlänga det nuvarande tillståndet och fortsätta bryta den volym sten som återstår inom ramen för det. Men företaget vill ha hela tre års förlängning.
Det ger Cementa respit att ta fram en ny, genomarbetad ansökan för ett nytt, längre tillstånd.
De båda ministrarna understryker att brist på cement kan ge svallvågor in i flera samhällssektorer. Cementas anläggning på Gotland står för den större delen av produktionen i landet.
Tar inte lätt
Per Bolund förklarar också att läget nu är en extraordinärt.
Därför läggs förslaget fram, trots att flera tunga remissinstanser, inklusive Lagrådet, sågat förslaget.
– Lagrådets kritik mot de här förslagen är allvarlig och det är inte något som regeringen tar lätt på, säger Ibrahim Baylan.
Han betonar att det är en mycket komplicerad fråga där regeringen tagit beslut för att möta en allvarlig situation.
På frågan om det inte finns risk för att lagstiftningen stöter på problem senare, när den ska tillämpas och om regeringens beslut överklagas, säger Per Bolund:
– Vi skulle inte gå fram med en lagstiftning om vi inte bedömde att den håller måttet.
Lars Hjälmered är ordförande i näringsutskottet i riksdagen. Utskottet mötte näringsministern efter beskedet om regeringens proposition. Han ser egentligen inga problem för regeringen att få igenom propositionen i riksdagen, stödet är brett.
Men vad händer om regeringens kommande beslut om förlängt tillstånd överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen? Håller lagstiftningen för det?
– Vi kommer självklart bidra till att lösa detta och bistå för att undvika en cementkris. Men det är Baylans och Bolunds ansvar nu, vi måste lita på deras bedömning att lagen håller längre fram, säger Lars Hjälmered.
Det är inte uteslutet, noterar han, att någon överklagar regeringens beslut. Om domstolen då skulle ge den klagande rätt kan det ta tvärstopp.
Längre tid
Cementa har bett om mer tid för förlängningen än de åtta månader som det talades om först, i ansökan sägs tre år. Men Per Bolund vill inte ge klart besked om huruvida Cementa kan få bryta kalk längre än fram till nästa sommar.
– Vi tar hänsyn till tidsbegränsningen i nästa steg, säger Bolund.
Ibrahim Baylan understryker att det inte handlar om att bryta mer kalk än vad Cementas gamla tillstånd medgett.