Oppositionen, däribland Kristdemokraternas ledare Ebba Busch, säger sig ha tröttnat för länge sedan på det som de beskriver som regeringens oförmåga att fatta beslut om det planerade slutförvaret i Östhammar samt ett utökat mellanlager för kärnavfall i Oskarshamn.
– Vi ser otroligt allvarligt på det. Regeringen måste fatta beslut om både mellanlager och slutförvaret före den sista augusti, säger Ebba Busch till TT.
"Helt orimligt"
Det finns inget att vänta på, som hon ser det. Underlaget för att fatta beslut finns, men det är uppenbart så att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte kan komma överens. Busch talar om "äktenskapsproblem"
– Det är helt orimligt att Sveriges elförsörjning riskeras för att lösa ut det här problemet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger hon.
Men enligt uppgift från regeringskansliet till TT finns inget besked att ge om när regeringen kan väntas fatta beslut om mellanlager eller slutförvar.
I våras larmade statliga Vattenfall, som driver Ringhals och Forsmark, om att regeringen måste ge besked senast under sommaren om slutförvaret och mellanlagret. Bolaget motiverade det med att det redan i år måste vara säkerställt att det finns plats för det utbrända kärnavfall som driften av reaktorer ger upphov till även efter 2023. Annars kan inte reaktorer återstartas efter den revision som planeras 2024.
Bli fullt
Mellanlagret i Oskarshamn, kallat Clab, börjar bli fullt. Svensk kärnbränslehantering (SKB) ansökte 2011 om tillstånd för slutförvar och mellanlager. Fyra år senare, 2015, kompletterade SKB ansökan med en begäran om få bygga mellanlagret lite större. 2018 hamnade ärendet på regeringens bord efter beredning i Mark- och miljödomstolen och hos Strålsäkerhetsmyndigheten. Kompletteringar har gjorts men regeringen har inte fattat något beslut än och kraven på besked har växt.
I våras öppnade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) för att dela upp besluten i två. I juni skickade hans departement ut ett förslag om att bryta ut frågan om mellanlager för att inte försena ett beslut om det och riskera att det blir fullt och därmed att kärnkraftselen hotas.
Det är bara några av remissinstanserna, Kärnavfallsrådet och Miljöföreningarnas kärnavfallsgranskning, som anser att det är rimligt att dela upp besluten. Men rådet understryker att lagret i Oskarshamn inte får förbli ett mellanlager under längre tid än nödvändigt för att ge regeringen tid att bestämma sig om slutförvaret.
Oskarshamns kommun säger dock blankt nej. Kommunen vill inte riskera att bli avstjälpningsplats på obestämd tid och vill inte vara med om att beslut om mellanlager tas för sig – allt måste tas i ett beslut där slutförvar och anläggning för inkapsling av bränslet ingår.
Dela inte upp
Flera andra remissinstanser, i branschen samt Energimyndigheten, motsätter sig och/eller avråder från att dela upp besluten. De befarar att det kan göra att det kan ta ännu längre tid att få ett beslut om helheten.
Strålsäkerhetsmyndigheten ser inga legala hinder, men varnar för att en uppdelning kan leda till "utmaningar vad gäller samhällelig acceptans och förankring".
SKB, Vattenfall, Fortum och Uniper ser inga sakliga skäl för regeringen att hålla på ett beslut om helheten. Allt underlag som behövs för att sätta ner foten finns, anser de.
Fortum misstänker att det är politiska skäl som bromsar.
"Att bryta ut beslutet om mellanförvaret verkar vara en politisk manöver för att undvika beslut om slutförvaret", skriver Fortum sitt remissvar.