Kina släppte under natten till torsdagen en rad oväntat dystra statistiska rapporter för maj månad. De visar tydligt att återhämtningen efter pandeminedstängningarna inte svarar upp mot förväntningarna.
"Alla datapunkter hittills sänder konsekvent signaler om att det ekonomiska momentumet försvagas", sammanfattar Zhiwei Zhang vid Pinpoint Asset Management i en kommentar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Miljontals fler arbetslösa ungdomar
Arbetslösheten bland ungdomar, 16-24 år, steg till en ny rekordnivå på 20,8 procent i maj, högre än föregående rekord från april på 20,4. Arbetslösheten i storstäderna låg samtidigt oförändrat på 5,2 procent.
Ekonomer på investmentbanken Goldman Sachs räknar med att antalet arbetslösa ungdomar i Kina har ökat med tre miljoner jämfört med hur det såg ut före pandemiåren.
Industriproduktionen klättrade samtidigt måttliga 3,5 procent, en inbromsning från ökningen på 5,6 procent månaden dessförinnan. Detaljhandeln steg 12,7 procent mot maj året före. I april låg ökningen mot samma månad i fjol på 18,4 procent.
Den kinesiska valutan, yuanen, stärks dock i torsdagens valutahandel då utländska investerare börjar positionera sig inför vad de räknar med blir ytterligare ekonomiska stimulanser i Kina.
Lägsta yuan-kursen sedan november
Yuanens lyft följer på en nedgång för valutan till den lägsta kursen mot dollarn sedan november under nattens handel. Då sänkte centralbanken i Peking räntan på ettåriga så kallade MLF-lån med 10 punkter (0,10 procentenheter) till 2,65 procent.
Kinesiska banker väntas nästa vecka följa med centralbanken nedåt i sina utlåningsräntor.
Centralbanken erbjuder också 237 miljarder yuan (355 miljarder kronor) i form av likviditetslån till bankerna. Tidigare i veckan meddelande centralbanken dessutom överraskande att man sänker räntan på korta lån.
Mer av samma vara väntas bland många bedömare.
– Ett omfattande stimulanspaket med penningpolitiska lättnader kommer troligen att krävas för att vända den negativa synen på Kinas tillväxtutsikter och ge stöd till den ekonomiska aktiviteten, säger Ken Cheung, valutastrateg på Mizuho Bank i Hongkong till nyhetsbyrån Bloomberg.
Räknar med sänkta kapitalkrav
Bloombergs egen Asienexpert Chang Shu håller med. Hon räknar med att kraven på kapitalreserver i banksystemet i Kina dras ned med 25 punkter (0,25 procentenheter) i tredje kvartalet i år – en åtgärd som stimulerar utlåning. Den så kallade MLF-räntan sänks dessutom med ytterligare 10 punkter senare i år, tror hon.
Chang Shu ser även ett stort behov av stödåtgärder till utsatta hushåll och småföretag vid sidan av de stora offentliga investeringarna i infrastruktur. Dessa hjälper för närvarande till att hålla uppe efterfrågan i den kinesiska ekonomin.