KPIF-inflationen på ett års sikt väntas nu ligga på 2,3 procent, vilket kan jämföras med 1,8 procent i septembermätningen. På två respektive fem års sikt väntas inflationen ligga på 2,1 procent. Tidigare låg snittprognosen bland de tillfrågade på 1,8 respektive 1,9 procent.
Högsta som uppmätts
De långsiktiga inflationsförväntningarna har mätts av Kantar Prospera sedan 2017 och onsdagens notering är den högsta som hittills uppmätts.
Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson räknar med att de långsiktiga inflationsförväntningarna kommer att fortsätta uppåt till 2,2 procent i nästa kvartalsmätning från Kantar Prospera, som kommer i mars 2022.
Han tror dock att det måste till större lyft för att Riksbankens direktion ska bli orolig, skriver han i en kommentar.
I enkäten har företrädare för arbetsmarknadens parter, inköpschefer och marknadsaktörer tillfrågats under perioden 29 november till 13 december. Enkäten genomfördes alltså innan tisdagens inflationstal för november, som hamnade på 3,6 procent – den högsta nivån sedan 1993.
Riksbankens inflationsmål ligger på 2 procent och riksbankschefen Stefan Ingves och hans direktion meddelade den 25 november, på årets sista planerade räntemöte, att man inte planerar för åtstramningar med höjd styrränta förrän om tre år.
Riksbanken meddelade även att man under 2022 kommer hålla balansräkningen intakt med hjälp av återinvesteringar när de obligationer och certifikat som köpts under pandemin förfaller.
"Då faller elpriserna tillbaka"
Inflationsförväntningarna brukar tillsammans med löneutvecklingen beskrivas som viktiga inhemska signaler för Riksbanken när det gäller hur penningpolitiken utformas.
Men i en TT-intervju så sent som i tisdags stod Ingves fast vid bedömningen att inflationslyftet i Sverige verkar vara tillfälligt. Han räknar med att inflationen kommer ligga över 3 procent till sommaren 2022 för att sedan falla nedåt mot inflationsmålet.
Han pekar på att inflationen rensat för energipriser – särskilt elpriserna – ligger under inflationsmålet.
– Förr eller senare är vattenmagasinen fyllda. Och förr eller senare blåser det mer än vad det gjort tidigare. Då faller elpriserna tillbaka och då faller inflationen tillbaka också, sade Ingves.