De senaste veckorna har elpriset legat på rekordhöga nivåer, vilket har flera förklaringar.
Karlshamnsverket är med och budar på elmarknaden dagligen, men det är först nu som priset skenar som det blir lönsamt att dra igång produktionen av fossileldad el.
– Tack vare att det har varit så enormt höga priser så har vi startat Karlshamnsverket på en prissignal, säger Henrik Svensson, platschef på det Uniperägda Karlshamnsverket.
Ingen brist
Normalt sett har det oljeeldade kraftverket mest blivit synonymt med kalla vinterdagar då en bristsituation kan uppstå, främst i södra Sverige, och i ännu högre grad när ett antal kärnkraftsreaktorer de senaste åren har stängt igen. Verket har ett kontrakt med statliga Svenska Kraftnät att hålla en beredskap, vintertid. Men det gäller inte nu, den här årstiden. Nu är det det höga priset som lockar. Och det beror i sin tur på en bristsituation, hävdar Henrik Svensson.
Men någon brist på el i Sydsverige har inte funnits, inte enligt Svenska Kraftnät i alla fall som har balansansvaret på den svenska elmarknaden.
"Det har inte varit någon risk för effektbrist i elområde 4. Det har varken av nät eller balansskäl funnits några behov av stöttning från Karlshamnsverket", skriver Svenska Kraftnäts driftchef Pontus de Maré i ett mejl till TT.
Sluteldat för nu
Karlshamnsverket har kört sin elproduktion de två senaste veckorna, några dagar med två block i drift. Nu är det dock slut med det för tillfället även om priset fortsatt ligger skyhögt över det normala – kraftverket togs i lördags ur bruk för en allmän och återkommande översyn i fyra veckor, enligt Henrik Svensson.
Det höga priset svider för många just nu. Ett villahushåll som bränner 10 000 kWh per år, får räkna med att septemberfakturan blir cirka 700–800 kronor högre än ett normalår. För lägenhetskunden är fördyringen mer måttlig, kanske en hundralapp, enligt Johan Sigvardsson, elanalytiker på Bixia.