Rekordkvartal för SSAB

Bra efterfrågan och höga stålpriser – ståltillverkaren SSAB visar rekordsiffror.
–Vi gör ett bra resultat, det är en stark internationell efterfrågan, säger vd Martin Lindqvist.

Fossilfritt stål tillverkas på SSAB:s järnverk. Arkivbild.

Fossilfritt stål tillverkas på SSAB:s järnverk. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomi2021-10-25 07:34

De kraftigt ökande stålpriserna gynnar SSAB och ståltillverkaren noterar ett rekordkvartal. Bolaget ser också att den positiva trenden håller i sig, och Martin Lindqvist är både stolt och nöjd.

– Det är en stark marknad och höga stålpriser, säger han, och förklarar att det har varit ett mycket bra kvartal för SSAB.

Fast visst märks flaskhalsproblemen och pandemineffekterna även för SSAB.

Leveransproblem

– Leveransproblemen har påverkat oss, både i kvartal ett och två, och nu. Det är svårt att få tag på containrar och lastbilar, och även chaufförer. Det har vi känt av hela tiden.

Framåt så flaggar SSAB även för halvledarbristen, som påverkar bland annat fordonsindustrin. Det kan i sin tur påverka SSAB, förklarar han.

Just fordonsindustrin är betydelsefull för SSAB och bolaget skriver att man dessutom förväntar sig en säsongsmässig avmattning i Europa medan den nordamerikanska marknaden bedöms vara fortsatt stark.

– Vi flaggar för det, på grund av att vi inte vet. Den underliggande efterfrågan är god, men tyvärr har vi ingen kristallkula.

Han förklarar att SSAB inte kan säga hur länge trasslet med leveranser och flaskhalsar kommer att fortsätta.

– Det är otroligt svårt att svara på.

Men handeln har förändrats under och efter pandemin. Stålproduktionen har hittills under 2021 ökat markant i Europa (21 procent jämfört med samma period 2020) och USA (19 procent) medan kinesisk produktion visar en betydligt lägre siffra (5 procent).

Mer regional handel

Martin Lindqvist säger att han ser att värdekedjorna under pandemin har regionaliserats – det är lite mindre handel mellan kontinenterna.

– Jag tror att många företag under pandemin har sett att värdekedjorna är känsliga. Handeln med standardstål har blivit mer regionaliserad.

Fast just standardstål är inte SSAB:s stora grej.

– Nej, vi är ett litet nischat stålbolag för premiumprodukter, säger han och berättar stolt att SSAB just levererat sin första omgång av fossilfritt stål till fordonsindustrin.

2026 ska hela omställningen vara genomförd. Då ska anläggningen i Oxelösund gå på el i stället för kol. Just nu ligger energipriserna högt, och frågan är hur det kommer att vara då, när allt bränsle byts ut mot el. Men det går inte att säga så mycket om nu, enligt Martin Lindqvist.

– Jag ser fram emot 2026. Efter omställningen kommer vi att förbruka 5 till 6 terawattimmar.

I dag är förbrukningen runt 2 terawattimmar, och SSAB gör själv en del av den elen, och därför är elpriset inte någon stor faktor när det gäller resultatet för SSAB, förklarar han.

Fakta: SSAB i siffror

SSAB gör en rörelsevinst på 5,8 miljarder kronor, långt över analytikernas förväntningar som i genomsnitt låg på 4,4 miljarder kronor enligt Reuters. För samma tid i fjol var rörelseresultatet minus 66 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick samtidigt till 25,2 miljarder kronor, jämfört med 14,4 miljarder kronor ett år tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!