Rekordmånga fiskar efter börslycka

Fiskedrag, havremjölk och glasögon. Allting ska in på Stockholmsbörsen. Redan nu står det klart att 2021 blir ett rekordår för börsnoteringar.

Blir det börslycka eller bottennapp? Många är i alla fall beredda att ta chansen och noteras på Stockholmsbörsen. Arkivbild.

Blir det börslycka eller bottennapp? Många är i alla fall beredda att ta chansen och noteras på Stockholmsbörsen. Arkivbild.

Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Ekonomi2021-10-17 07:32

Under de inledande nio månaderna har 102 bolag noterats på Stockholmsbörsen varav 24 på huvudmarknaden och övriga på den så kallade First North-listan. Det är en ökning med 131 procent jämfört med samma period 2020.

I en tid när de globala aktiemarknaderna studsat tillbaka kraftigt efter pandemins utbrott ser nu allt fler bolag en möjlighet att locka investerare.

– Varenda marknad visar rekordsiffror. Det som är unikt för vår marknad är att det handlar om så många bolag och så många i storleken mindre till mellanstora, säger Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyál till TT.

Har lyft kraftigt

Noteringsviljan syns framförallt inom konsumentsektorn. Bland bolagen som nu prövat sin lycka under året finns Söder sportfiske, tillverkare av sportfiskeprodukter, Kjell & Co, Bokusgruppen, posterbolaget Desenio liksom bostadssajten Hemnet.

Och även om Stockholmsbörsen lyft kraftigt i år, OMXS-index är upp drygt 24 procent, behöver det dock inte vara lika med en framgångsrik börsnotering. Medan exempelvis Hemnet numera handlas omkring 50 procent över teckningskursen har till exempel Desenio fullständigt kollapsat och är ner omkring 70 procent.

En del andra bolag som sömnappsbolaget Sleep Cycle har i sin tur fått se hur aktievärdet varit i princip oförändrat sedan premiären i juni.

Men trots allt – på noteringsvågen vill även många småsparare surfa. Nätbanken Avanza som varit involverade i flera av årets noteringar och agerat rådgivare har också hundratusentals småsparare bland sina kunder som försökt kliva på.

Det är dock många av dessa som inte alls fått tagit del av börskakan då noteringarna oftast övertecknats kraftigt:

– Det gör att det oftast skapar en frustration från småsparare då man tecknar sig men man inte får någon tilldelning. I vissa noteringar prioriterar man kanske inte småsparare och det tycker jag är synd, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Kraftiga kursförändringar

De som ändå får del av noteringarna har kunnat se kraftiga kursförändringar, ett sådant exempel är till exempel Storskogen som vid premiärdagen steg 31 procent för att dagen därpå rasa tio procent. Två av veckans börsdebutanter, Byggfakta och Netel handlades dessutom under teckningskursen i den inledande handeln.

Nicklas Andersson poängterar vikten av att som småsparare blicka bortom själva företagsnamnet. Bara för att du vet vad ett företag sysslar med behöver det inte betyda att det är ett framgångsrecept på börsen.

– Ibland är det inte fel att låta bolag gå in sig på börsen. Det är en annorlunda miljö att vara börsnoterat och man behöver inte vara med från dag ett. Det är viktigt att veta vad man köper in sig i, sedan tror jag det är svårt att kräva att folk ska ha stenkoll på företag och deras möjligheter.

Flera på gång

Även om nu börsklimatet svalnat av betänkligt lär dock detsamma inte ske med noteringssuget, bedömer Adam Kostyál. På tur står allt från giganter som Volvo Cars till mindre aktörer som optikerkedjan Synsam.

– Jag tror även fjärde kvartalet kommer vara väldigt aktivt, såväl på huvudlistan som First North. Vi tycker det är fantastiskt och många andra marknader tittar avundsjukt på oss, säger han och konstaterar:

– Det här skapar tillväxt, sedan är det inte alla bolag som kommer att lyckas men det är inte målet. Vi gör inte kommersiella bedömningar, det måste investerare göra.

Fakta: Börsnoteringar under 2021

Några utvalda börsnoteringar under året:

Cint

ACQ Bure

Pierce

Ovzon

Hemnet

Alra Plast

Stillfront

Aligro Planet

Linc

Cibus

Mildef

Sleep Cycle

Siwers Semiconductors

Sdiptech

RVRC Holding

Creaspac

tbd30

Infrea

Senzime

Profoto

AB Fastator

Cary Group Holding

CTEK

Transtema

Storskogen

Truecaller

Ett urval av bolag som noterats på First North

Nimbus

Desenio

Idun

Bokusgruppen

Söder sportfiske

Kjell & Co

Arlandastad

Källa: Nasdaq.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!