Rekordstor pessimism bland svenska bönder

Extremväder, kraftigt minskade skördar och stigande ränta har slagit hårt mot landets jordbrukare – som nu ser rekorddystert på framtiden, enligt LRF.

Sommarens och höstens extremväder har slagit hårt mot växtodlarna. Arkivbild.

Sommarens och höstens extremväder har slagit hårt mot växtodlarna. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi2023-12-04 08:41

Framtidstron bland Sveriges bönder är under fjärde kvartalet lägre än vad som någonsin tidigare uppmätts, enligt "grönt näringslivsindex" från Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

I konjunkturbarometern ingår näringsgrenarna växtodling, trädgårdsnäring, animalieproduktion, skogsbruk samt förädling och tjänster. Lägst är framtidstron hos växtodlarna, vars index backar dramatiskt.

Enligt Jordbruksverket har spannmålsskörden minskat med nära en tredjedel jämfört med i fjol. Sett till detta och nedklassningen av grödor för livsmedelsändamål innebär det enligt LRF en skördeförlust på ungefär sju miljarder kronor jämfört med genomsnittet de senaste fem åren.

"Årets händelseutveckling med en extrem väderlek i sommar och fortsatt höga kostnader för insatsvaror tydliggör de påfrestningar och risker som lantbruket står inför. Aldrig tidigare i mätningens historia har pessimismen i jordbrukssektorn varit så stor som nu", säger Anna-Karin Hatt, vd och koncernchef för LRF, i ett pressmeddelande.

Stigande ränta har ytterligare slagit mot lantbrukarna och räntekostnaden överstiger nu de sammanlagda kostnadsökningarna för bränsle, energi, gödning och kraftfoder, enligt LRF:s analys.

”2024 blir ett kritiskt år för återhämtning inom flera branscher", säger Anna-Karin Hatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!