Resandet på svenska flygplatser fortsätter öka

Flyget i Sverige fortsätter att återhämta sig efter pandemin. Under årets tredje kvartal reste drygt nio miljoner passagerare till eller från landets större flygplatser.

Swedavia redovisar ökat resande under årets tredje kvartal. Arkivbild.

Swedavia redovisar ökat resande under årets tredje kvartal. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi2023-10-30 20:03

De drygt nio miljoner passagerarna på det statliga flygplatsbolaget Swedavias flygplatser under juli–september innebar en ökning med nio procent jämfört med motsvarande period 2022, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Sett till hela 2023 har 25 miljoner resenärer landat eller avrest från någon av Swedavias flygplatser under de tre första kvartalen. Det innebär att resandet under januari–september ökat med 22 procent jämfört med samma period 2022.

"Återhämtningen i flygresandet efter pandemin fortsatte under kvartalet, men takten mattades av i slutet av kvartalet", säger Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson i pressmeddelandet.

Abrahamsson säger vidare att det ökade resandet bidrog till ett förbättrat rörelseresultat för både tredje kvartalet och niomånadersperioden, och nämner invigningen av nya marknadsplatsen och även av nya säkerhetskontrollen på Arlanda.

Swedavia driver tio flygplatser i Sverige, däribland Arlanda, Landvetter och Malmö Airport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!